Politik, teknik och kryptovalutor

De partianhängare som enligt mig är sämre på att utbyta åsikter än andra har alltid varit de inom sossarna. Kanske för att de är så vana vid att ha makt att de inte tillåts ha så många andra åsikter vid sidan av lojaliteten. Eller att de ser alla åsikter utifrån som antingen hotfulla eller irrelevanta.

Många är de borgerliga debattörer som ifrågasatt sossarnas maktfullkomlighet under årens lopp. På 80 och 90-talet ifrågasatte Alf Svensson socialdemokraternas makt-monopol. Kritiken var även skarp från Ian Wachtmeister när han och Bert Karlsson. Den har alltid varit hård från Moderaterna och inom borgerlig press. Westerberg-effekten kom sig av en liberal ledare som vågade gå emot socialdemokraternas maktmonopol genom att formulera starka åsikter om valfrihet.

Bland vänsterns medlemmar (f.d. Vpk) var det CH Hermansson, Lars Werner och Gudrun Schyman som vågade ta figheten med SAP om arbetarrösterna. V har behållit greppet om en större andel röster än de hade på 80- 90-talet.

Men Vpk var av nödvändiga skäl i första hand ett stödparti och när Mp kom in som vågmästare blev de snart också det partiet en del av socialdemokraternas stöttepelare.

Nu är vi framme vid 2020 i en situation där Centern åter blivit stödparti åt socialdemokraterna.

Men det räcker inte med att V, C och Mp numera räknas in i regeringsunderlaget. Ytterligare ett parti har fallit till föga för socialdemokraternas lockrop: L.

L har valt en vansklig väg, men S har alltså tack vare fyra stödpartier, LO, Hyresgästföreningen och andra folkrörelser lyckats med konststycket att än en gång behålla makten. Eftersom administrationen och myndigheterna ofta är S-märkta var det realpolitiskt enklare för C och L att gå den vägen. Att isolera SD var ett svepskäl.

Makten i Sverige är socialdemokratiskt, har varit det länge, även om några inhopp av Bildt och Reinfeldt delvis begränsat de socialdemokratiska hierarkierna.

Men det politiska spelet i ”ankdammen” Sverige ändrar inte den globala situationen när det gäller teknik, miljö och klimat. Riddarholmen är varken Washington DC, Kreml eller Beijing. Lilla Sverige kan inte mäta sig med de stora makter som utgår från Berlin, Paris eller London. Vi svenskar kan förvänta oss att länder som Polen, Turkiet, Brasilien och Indien lämnar vår svenska stat i bakvattnet. Så svenskens hållning kommer att behöva anpassas till ekonomiska, geografiska och tekniska realiteter. Hela tiden…

I det sammanhanget måste Carl Bildt hållas som ett föredöme. Möjligen är han vår enda politiska kraft av internationell betydelse vid sidan av Greta Thunberg. Carl Bildts analys ligger mer på det säkerhetspolitiska och tekniska hållet, medan Greta lyckats bli en frontfigur i paritet med Al Gore.

När vi talar om miljö och fokuserar på klimatförändringar är det lätt att blunda för den tekniska utvecklingen och hur den påverkar oss. Utgår du ifrån S/P 500:s största företag: Amazon, Microsoft och Apple kan du se hur samtliga de här företagen nästan är att betrakta som monopol inom vare enskild nisch. Lägg där till Alphabet och Facebook och du har 5 företag som har alldeles för mycket inflytande bakom sig och som gör världens och Europas ekonomi kraftigt beroende av USA. Såväl börsen som ekonomin utsätts för en stor risk med fem så dominanta tech-företag. Det finns ingen anledning att krypa för dem, men ändå gör våra makthavare just det.

Att Visa och Mastercard är de enda stora aktörerna på kreditkortsmarknaden visar på ytterligare en inbalans i den finansiella och tekniska världen.

Tittar vi på ekonomin top 100 återfinner vi inget Sverige bland de 100 största bolagen. (Placera, 3 juni, 2019) Där återfinns istället länder som Schweiz, Belgien, Sydkorea, Danmark, Kanada, Irland, Singapore och Australien.

De störta finansföretagen på listan är JP Morgan, Bank of America, nämnda Mastercard och Visa, Berkshire, Wells Fargo, China Construction Bank, Citibank, Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank, Paypal och American Express.

En del av de här företagen kommer att klara övergången till kryptovalutor galant, även om det kan påverka en del av deras anställda negativt. Kryptovalutorna kommer att innebära störningar ”disruptions” i den globala bankekonomin. Den finansiella biotopen förändras när du kan betala via bitcoins istället för vanliga valutor.

I framtiden kan du behöva betala dina välfärdstjänster med Bitcoin, Ethereum, XRP, Tether, Chainlink eller Litecoin och om du inte har några sådana – ja då får du inte den sociala service längre. Att socialbidrag, barnbidrag och a-kassa kommer att betalas ut i kryptovalutor som tekniskt hjälplösa krypto-analfabeter sedan inte kommer åt ser jag inte som någon speciellt märklig utveckling.

De pensionärer som inte klarar av att göra om sin krypto-pension till vanliga och reda pengar får allvarliga problem. Likaså får du problem om din utbetalning är i mindre stabil kryptovaluta med stor volatilitet eller om du bor i ett område där de lokala butikerna inte tar emot kryptovalutor.

För en vanlig arbetare eller LO-medlem som kanske inte har några tillgångar i vare sig Ripple, EOS eller någon av ovanstående måste övergången till de nya digitala valutorna vara mer skrämmande än det är för en hög banktjänsteman som kan lösa ut sin fallskärm om det finansiella systemet kraschar.

Hur kommer kryptovalutor att påverka politiken? Kanske blir det som vanligt: ett av de allmänborgerliga partierna anklagar socialdemokratenra för att ha halkat efter i utvecklingen mot kryptovalutor. De andra borgerliga partierna hakar på. Det läggs en mängd förslag och socialdemokraterna slår ifrån sig. Sedan efter valet som de vinner genomför de till stora delar de förslag angående kryptovalutor. Inklusive de förslag som de före valet höll som orättvisa och hotfulla. Eftersom Bitcoin är störst och tryggast kommer Socialdemokraterna att prioritera den valutan. Även om det gynnar de allra största aktörerna inom kryptovalutor, minimerar valfriheten för en den enskilde individen och skadar konkurrensen kommer socialdemokratenrna precis som vanligt välja det största alternativet och ignorera resten.

Sossarna kommer förmodligen att välja bitcoin även framför svenska, nordiska eller européeiska kryptovalutor då valfrihet oftast är oförenlig med den centralstyrda socialism. I Sverige vet alltid makthavarna bäst och folket finns till där för att skydda dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: