LAS och SAP

Min ångest över den nya LAS-lagen och sättet som Sveriges Kommuner och Landsting befäster orättvisorna förblir. Den nya LAS-lagen har ytterligare splittrat folket. Förutom konflikterna mellan män och kvinnor, svenskar och invandrare har man nu dessutom bäddat för såväl klasskrig som nyfattigdom.

Att Stefan Löfvén, Eva Nordmark och toppen av arbetarrörelsens och näringslivets pyramider inte är oroliga är väl bara väntat och självklart. De riskerar ingenting med sina höga löner och fallskärmar. Det är givetvis de på botten av pyramiden som nu blir utknuffade till utanförskap, fattigdom och ett liv i marginalen.

Handen på hjärtat vet nog även höjdarna att de sålt ut ett stort antal arbetare till vargarna. Allt höjdarna behöver göra är att skriva under ett papper. De tar inga som helst risker själva. Deras löner är skyhöga i alla fall. Att de förstör 100, 1000, 10.000 människors liv är något de tar lätt på. Ungefär som befälhavare i ett krig där bönderna i infantariet blir kanonmat.

Det här avtalet kommer inte att gå att riva upp då det tagit så lång tid att fixa till. Därför sitter vi fast i det.

Fackförbundet Vision tillhör de mer kritiska till avtalet då det rubbat styrkeförhållandet på arbetsmarknaden för långt åt arbetsgivarnas håll.

Socialdemokraternas opinionssiffror har hållits uppe av Covid-19-krisen. Innan pandemin kom höll SD på att gå ikapp och förbi. Att socialdemokratin nu sviker LO och arbetarkollektivet kan kosta dem mer än de anar när pandemin är över. De senaste 10-15 åren har SD tagit för sig av ungdomarna. Det är SD, V och i vissa fall Kd som ger ungdomarna framtidstro. Socialdemokratins ovilja att anpassa sin politik till vad väljarna efterfrågar kan vara olycksbådande.

SAP räddades av pandemin, men frågan är om det bara var tillfälligt? SAP kan inte vara säkra på att nedgången inte fortsätter när pandemin är slut. Den tillfälliga uppgången kanske bara är ett hack i den nedåtgående kurvan?

Ända sedan 9 April har börserna runt om i världen rusat. Men många har stått utanför de nya rikedomarna. Det har varit goda tider för många, men arbetarklassen halkar efter mer och mer.

Känslan av att arbetarpartiet socialdemokraterna klarat krisen och avtalet må firas med både champagne och en lättnades suck. Men det är ytterst tveksamt om den tickande bomben verkligen är desarmerad.

På samma sätt som Kommunals uppgift är att verka för sina medlemmars bästa borde socialdemokratin värna om arbetarklassen. Ett parti som inte tar sina väljares intressen till vara får finna sig i ytterligare nedgångar i opinionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: