Olja, etik och klimat

Den gröna bubblan

Idag talas det om den gröna, klimatsmarta livsstilen dagligen och stundligen. Uppmärksamheten kring företag, människor och koncept som vill rädda miljön, mänskligheten och naturen är omfattande. Aktierna i solkraft och vindkraft rusar på börsen.

Samtidigt är opinionen allt annat än grön och under ytan använder mänskligheten ungefär lika mycket olja som den alltid har gjort. Koldioxidhalten i atmosfären går inte nedåt utan stadigt uppåt.

De bilparker och motorflottor som finns i Europa och Sverige är tydligt markerade mot oljan. Det är bekvämare så. Alternativ har inte saknats. Redan i början av 1900-talet utvecklades sprit som ett alternativt drivmedel. Men det krävdes ett andra världskrig och akut nödläge för att svenskarna skulle ta sig omaket att köra med något annat än olja i bilarna. Men när freden kom fortsatte allting snart som vanligt igen och de som förespråkade motorsprit kämpade i motvind från femtiotalet och framåt.

Ingen säger det högt, men ser i vi bakspegeln hade vi människor rent teoretiskt sett kunnat använda motorsprit sedan mitten av femtiotalet och vi hade kunnat flyga mycket mindre. De höga utsläppen av koldioxid i atmosfären är ett aktivt val som är baserat på vår fordonsflotta, vårt flyg, vårt fossila jordbruk, våra raffinadierier och våra stålbruk.

Men trots den radikala industrialiseringen och teknologiseringen har människor inte fått det bättre. Vissa står utanför arbetsmarknaden och andra jobbar och stressar ihjäl sig. En aspekt i det hela att under hela vågen av tekniska och ekonomiska framsteg har människorna bara blivit fler och fler. Romarriket anses ha haft 50 miljoner människor under sin peak. Vår globala kultur har passerat 7.5 miljarder. Den större delen av jordens invånare vill anamma en västerländsk livsstil med hög konsumtion av olja, ovanliga metaller och fosfor. Eftersom vi hela matas med ”den gröna vågens” framsteg och människor tävlar om att berätta hur hjärtegoda och etiska de är får många av oss en felaktig uppfattning om vart vi är på väg.

Nyliberala media fokuserar på toppen av den ekonomiska pyramiden och läxar pedagogiskt upp oss att stress och dålig ekonomi beror på individuella val och en felaktig livsinställning. Har vi bara rätt inställning ”a growth mindset” kan vi fortsätta förbruka jordens fossila bränslelager. Alla människor blir vinnare. Alla människor kan konsumera så mycket de vill. Alla människor kan kanske inte vara evigt unga och vackra längre, där har reklamen tänkt om. Men de kan vara naturliga, tatuerade vinnare för den gröna vågen har gjort att oljan kommer att räcka i evigheter.

Oljan måste räcka i evigheter. Annars kan vi ju inte fortsätta att konsumera som vi ”alltid” har gjort!

Det kan inte vara så att vi människor, våra fantastiska kändisar och vår underbara elitidrottsindustri har problem. Om vi håller för ögonen, tar en proteindrink och pillar lite med vår smartphone försvinner säkert problemet. Ingen annan generation än vår får ju så många likes!

De goda företagen och de goda fonderna som bara investerar i ”etiska” företag till trots: vi kan inte utesluta att vårt nuvarande samhälle och ekologi går mot en ekologisk kollaps. En kollaps som till stora delar orsakas av att de goda ”klimatsmarta” företagen och de goda ”klimatsmarta” människorna. För kanske är våra goda och ”klimatsmarta” kultur inte fullt så god och klimatsmart som den utger sig för att vara.

2013 föste vår klimatsmarta kultur koldioxidhalten upp över 400 PPM

2019 skedde en rekordökning av koldioxidhalten med 2.75 PPM och observatoriet i Mauna Key tvingades konstatera att vi nått över 411 PPM.

IPCC har satt gränsen vid 450 PPM. Den halten får inte överskridas förrän om 80 år, 2100.

Men om vi räknar med 2,75 PPM per år hamnar vi på 631 PPM och inte 450 PPM år 2100. Med nuvarande takt överskrider vi gränsen 450 PPM redan år 2035, 65 år för tidigt för att jorden ska klara sig.

Har vi råd att ignorera de gröna miljövänliga alternativen? Enligt de nuvarande nyliberala doktrinerna är svaret ett rungande ja. Det är den osynliga handen som ska styra och den fria konkurrensen. Det är därför oljebolagen fortsätter att tjäna pengar år från år medan företagen med de mer miljövänliga alternativen uppvisar sämre siffror.

Vad än våra nyliberala ekonomer säger går det inte att konkurrera med oljan och oljebolagen.

Särskilt inte eftersom oljebolagen och oljekonsumenterna kan skita ned hur mycket de vill utan att betala för det. Det är ”vi alla människor tillsammans” – flummiga eller ej – som ska betala för det oljebolagen och de globala företagen ställer till med.

Det uttalande som en bekant till mig konstaterade i samband med att vi diskuterade den här bloggen löd ungefär så här: Människor vill ha ett facistiskt samhälle och de kommer att få det.

Applicerar vi det på det globala samhället får vi en värld där vi människor villigt låter oljebolagen, stålbolagen och flygbolagen tjäna pengar på att de förstör klimatet. Vi ifrågasätter inte rika oljebaroner eller fossila profitörer. Vi låter allting ske. Vi låter oljefacister förstöra vår planet utan att konfrontera dem. Vi visar ytterst lite empati med varandra, klarar inte av att samarbeta och resultatet visar sig i atmosfären: Koldioxidhalten ökar i rekordfart.

Vill dagens människor att vi ska förstöra planeten? Nej, jag tror ju egentligen inte att människan vill ha ett facistiskt, oljefacistiskt eller miljöfacistiskt samhälle. Jag finner kanske termer som oljenazister, stålnazister, industrinazister och befolkningsökningsnazister som mer talande. Men vill människan verkligen ha det så? Eller låter de nyliberala olje-kramare styra av ren okunnighet och apati?

SAS är ett av de flygbolag som ska börja med biogas som flygbränsle. 2016-2018 använde SAS 100 ton biobränsle per år.

Svenska Sekab har som mål att tillverka 84.000 ton etanol per år. (Ny Teknik, 18 Nov 2020)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: