Lojalitet inom socialdemokratin

I allt fler kretsar talar man om mänsklighetens kultur och upplevelser som hologram. Den som har läst folklivsforskning vet att samma sagor och myter finns i flera olika former. Det problematiseras sällan, men flera sagor är snarlika oavsett om de samlades in av engelsmän eller av Bröderna Grimm. När det gäller de undergångsprofeter som rörde sig i Palestina (Östra Medelhavet) kring vår tideräknings början var Jesus bara en av flera. Titeln Guds son användes inte enbart av Jesus Kristus utan även av Augustus och Nero.

Det är därför berättelser om mellanchefer i hemtjänsten som använder könsord och är ”tuffa” mot sin personal inte är ovanliga. Jag har fått en sammanställning av vad en planerare i hemtjänsten kallat sina anställda och det är en lång rad av könsord och invektiv som använts. Vilket förmodligen högre chefer inom HR och fackombud inom Vision är tämligen medvetna om, men de skyddar ändå sitt och de sina. Vilket går ut över baspersonalen.

Det jag ska berätta nu är en vinkling av en historia som jag har hört flera gånger i olika skepnader. Planeraren från i det här fallet hade kommit undan (som så många andra planerare) med nästan vad som helst.

Vision skyddar helhjärtat sina mellanchefer inom omsorgen, långt mer engagerat än vad Kommunal skyddar sina medlemmar.

Min källa uppger att planeraren från Vision i några sammanhang berättat att hon lämnat socialdemokraterna. Det här förekom vid minst ett tillfälle då andra administratörer från Vision var närvarande. Även ett skyddsombud från Kommunal hörde att planeraren lämnat socialdemokratin.

Min källa rapporterar om den obehaglig stämningen som uppstod när det kom fram att mellanchefen inte längre var lojal socialdemokratin.

Källan nämner att ryktet om att mellanchefern inte längre var socialdemokrat kan ha spritt sig som ringar på vattnet.

Märk väl att mellanchefen inte sa vilket parti hon skulle rösta på . Hon kanske inte ens medlem i socialdemokraterna. Hon deklarerade bara högljutt att hon lämnat partiet. Att hon inte längre skulle rösta på socialdemokraterna. Enligt min källa var personen så uppfylld av sig själv att hon inte märkte omgivningens reaktioner och inte heller lade någon större vikt vid vilka som faktiskt hörde henne.

Visserligen är det inte längre obligatoriskt att rösta på socialdemokraterna bland unga undersköterskor. Men skulle det komma fram att du sympatiserar med Sverigedemokraterna kan du bli av med medlemsskap, A-kassa – och till och med din fasta anställning.

När det gäller den här planeraren som högt deklarerade att hon lämnat socialdemokraterna bakom sig gick det illa.

Min källa har hållit mig underlättad länge av vad planeraren hållit på med. Det är många fula ord riktade mot baspersonalen, men när hon högt och tydligt deklarerade att hon slutat rösta på socialdemokraterna var det början på slutet.

Det finns de som säger att när du jobbar i en verksamhet dominerad av socialdemokrater är det som att ”hoppa fallskärm utan fallskärm” om du är tar avstånd från socialdemokratin och den socialdemokratiska maktmaskinen.

Av vad jag kan sluta mig till har klagomålen mot den här personen förekommit i många år. Men hon har alltid klarat sig då hon ansetts som lojal mot partiet.

Så kommer den dagen då hon i övermod deklarerar att hon tröttnat på partiet inför andra som helt säkert förblivit lojala mot partiet. Personer som förmodligen skyddat henne flera gånger när ryktena om hennes dåliga bemötande av baspersonalen kommit på tal.

Resultatet blev skyndsamt en repris av drevet mot Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson.

Synkront med ”erkännandet” av att hon inte längre var socialdemokrat uppkommer en våg av arbetsskador där en framstående makthavare med starka rötter till socialdemokratin inte tvekar med att driva på för att maximera antalet anmälningar mot henne.

Händelsen kan utan bekymmer liknas vid avsättningen av Ann-Sofie Hermansson.

Lena Mellin menade in sin krönika att det var SAP:s minskning från 36% 2006 till 20.5% som låg bakom Soffans fall. Ann-Sofie Hermansson blev avsatt av sina egna partikamrater på grund av sämre opinionssiffror. Hon hade svikit partiet. Allt annat var svepskäl.

När jag går igenom anteckningarna av det som inträffat på arbetsplatsen där min källa jobbar går det lätt att se parallellen. Precis som i Soffan Hermanssons fall var det dolda makthavare inom socialdemomkratin som fällde avgörandet. I båda fallen var det en av ”vännerna” inom rörelsen som drev på och fällde avgörandet. I Ann-Sofi Hermanssons fall var det Anna Johansson.

När du inte längre är användbar eller inte längre anses lojal mot partiet kan dina dagar vara räknade.

Min bedömningen är att om du är personal inom inom vården och socialtjänsten har du anledning att känna såväl oro som rädsla om du inte är lojal partiet. Det finns ingen anledningen att ”skylta med” att du lämnat socialdemokratin om du nu har gjort det. För inbitna socialdemokrater är det ett stort svek att lämna partiet.

Är du medlem i Kommunal är det ett sakligt skäl för att bli utesluten som medlem ur såväl facket som A-kassan om du sympatiserar med Sverigedemokraterna. Att sympatisera med SD kan kosta en vanlig undersköterska både jobbet och A-kassan.

Mycket få personer vet hur många och långa tentakler SAP har. Som undersköterska har du all rätt i världen att känna ”gåshud” om du dristar dig att kritisera partiet. De personer som inte är eller ”inte tycks vara” lojala socialdemokratin kan få mycket svårt att erhålla stöd från Kommunal även om du betalat medlemsavgiften hela ditt yrkesliv.

Socialdemokratins nedgång och Sverigedemokraternas uppgång leder till att LO ser om sitt hus. Den som avslöjas att sympatisera med SD riskerar en hårdhudad behandling.

För den rättrogne socialdemokraten är Elisabet Lann och hennes blå soldater ett hot mot arbetarrörelsen. Det var naturligt att sossestyrda Arbetsmiljöverket skulle passa på att fälla Elisabeth Lann när de fick chansen. Samma fällning kunde omöjligen ha drabbat Daniel Bernmar, eftersom V står högre i kurs tack vare lång och trogen tjänst.

Håkan Boström och Karin Pihl må ha sina åsikter i GP. Csaba Bene Perlenberg må skriva i Expressen och GT. Men i de statliga verken härskar socialdemokratin och får de chansen att brännmärka borgare som Elisabet Lann – ja då kanske de tar den chansen. Vilket inte innebär att de gör något bättre för personalen.

Tvärtom. Att Göteborgs stad får böta 800.000 kr med Elisabet Lann i topp innebär inte att personalen får det bättre. (GP, Fred 13 Nov 2020)

Arbetsmiljön blir inte bättre för att staden betalar ett vite till Kommunal. Syftet med Arbetsmiljöns vite är inte att göra det bättre för personalen.

Det är enbart en politisk markering. I Sverige är det socialdemokraten Lena Hallengren inte kristdemokraten Elisabet Lann. Och om om ni undersköterskor släpper fram Kd till makten kan ni räkna med dubbelbestraffning.

Att Elisabeth Lann har en magisterexamen i freds- och utvecklingsstudier från Jerusalem är knappast en merit för ett parti som engagerar sig i Palestina och tar avstånd från Israel så ofta det går.

Det kan snarare vara ett rött skynke och ett skäl i sig att straffa ut Elisabet Lann.

Att socialdemokraterna underskattar israelisk högteknologi, israelisk forskning och israeliska läkemedel – ja det är en annan historia.

Kommunal och Arbetsmiljöverket har den socialdemokratiska maktapparten på sin sida och på den biter inga magisterexamina från Jerusalem.

Striden mellan hemtjänstpersonalen och de dåliga arbetsvillkoren lär fortgå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: