Internationell Oreda

Carl Bildt kom 2019 ut med en ny bok på Albert Bonniers förlag. Jag har fått tag i den andra utgåvan med förord från Juli 2020. På baksidan är frågeställningen om vi lyckas bevara freden. Bläddrar man i boken är det idel höga namn som förekommer:

Deng Xiaoping, Påven Johannes Paulus, Nikita Chrusjtjov, Fidel Castro, Kennedy, Putin, Gorbatjov, Donald Trump…

Geografiska områden som kommer upp är Geneve, Moskva, Bosnien, Ukraina, Hong Kong, Kreml, Luxemburg, Makedonien, Kiev, Washington, Teheran, Albanien, Tyskland, USA, Minsk, Kina, Georgien…

Bildts kapitel innefattar megatrender, från det fossila till det digitala, identitetspolitiken, den falnade multilaterismen och Europa.

Bildts tidigare böcker har gått i Europas tecken, såväl den första från 1991 som den från 2003 som hette Uppdrag Europa.

Jag fick boken av en person som ”inte kunde tåla Bildt” och därför ville bli av med den. Han betraktade ”Den nya oredans tid” som en tegelsten.

Boken är tråkig och tung som bly. Men den kan tjäna som en introduktion till hur världen ser ut. DN kallar Carl Bildt ”en ödmjuk kosmopolit”.

Själv är jag tveksam till om den nya generationen har så mycket till övers för det internationella samarbete som Bildt sägs förespråka. Samarbete för vilka? Samarbete på vems villkor? Samarbete till vilket pris?

Sverige och Nederländerna betalar dyra avgifter till EU och deras folk lär liksom britterna tröttna på det. Om Sverige, Danmark, Finland och Nederländerna lämnar EU blir knappast Tyskland heller kvar. Då står Merovingianerna med ett urholkat parlament nere i Strassburg.

Det är Östeuropa och Portugal som får pengar i Europa medan de traditionella västländerna som betalar. Vilket kommer att förändra dynamiken i Europa och skapa missnöjespartier. I Sachsen och Hessen plockade Alternativ för Tyskland 10% av rösterna 2014. Euroskepticismen lär inte ha bedarrat efter Brexit och rekordhöga avgifter för svenskar och holländare.

2017 fick AfD (Alternativ för Tyskland) 94 mandat i Bundestag.

Carl Bildt undviker kategoriskt inrikespolitiken och det stora missnöje som finns i hans eurofila och globalistiska verklighetsbild. Vad innebär ”internationell fred” i länder med lågintensiva inbördeskrig, nedmonterad välfärd, skenande klassklyftor och islamisering?

Att montera ned Försäkringskassan och avveckla allt stöd till sjukdomar som överstiger 9 dagar per år är ett absurt resultat för att ”bevara freden”. Särskilt som den ”bevarade freden” uppenbarligen även gynnar tech-jättar. Det IT-under som Carl Bildt talat sig varm för har inte inneburit några dynamiska effekter för ekonomin utan ett tech-oligopol: Apple, Microsoft, Amazon och Google dominerar totalt, Paypal äger de finansiella lösningarna och sedan finns ett fåtal andra aktörer. I princip har vi inte mycket av den fria konkurrens

En sök motor: Google

Två typer av smartphones: Iphone och Android

En plattform för sociala interaktioner: Facebook

En plattform för e-handel: Amazon

En plattform för betallösningar: Paypal

Ett företag för grafikkort: NVDIA

I Göteborgsposten var det Karin Pihl som röt till mot sossarnas fjäsk för de stora tech-jättarna. IT-ministern Mikael Dambergs sägs vilja ta ”selfies” med Jeff Bezos; i vart fall avslöjade Aftonbladet 19 aug 2020 hur IT-ministern Damberg agerat på ett sätt som sticker i ögonen i sina kontakter med den multinationella jätten.

Karin Pihl skrev i GP samma dag 19 augusti hur svenska folket betalat 140 miljoner till Facebook. Facebook hade då 56 anställda i Sverige varav de flesta var sådana som flyttat med företaget från USA.

Bilden av ett maktfullkomligt SAP som tillsammans med Mp och C tar pengar från fattiga svenskar och ger till rika amerikaner framstår tydligt nog…

Det här maktspelet från SAP kunde lika gärna skett via Moderaterna. 140 miljoner hade räckt att betala ut sjukbidrag till bortåt 500 långtidssjukskrivna. 500 personer som istället fick avslag då pengarna gått till Facebook. Lite märklig form av socialism då Mark Zuckerberg är god för ungefär 102 miljarder dollar, över 865 miljarder svenska kronor.

Grattis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: