Sista oktober

Lördagsterapi

Börsen är ett jobbigt djur. Allting rör sig upp och ned med index. När något trotsar nedgång eller uppgång är det ofta tecken på styrka respektive svaghet, men också på förhoppningar som sedan kanske grusas.

Ser man långsiktigt på en del bolag och på den ekonomiska tillväxten och lyssnar på lite mer positiva experter är stabila företag med hög utdelning faktiskt ganska attraktiva och trygga placeringar. Vissa letar 100-baggers på smålistorna, men om du hittar en 10-dubblare gör den underverk i portföljen den med. Men tidigare inköpare av Amazon och Microsoft – ja då snackar vi 100-baggers definitivt. Man ska inte glömma att det går att vinna stort på börsen. Idag tror folk vinnarna finns inom fintech och alternativa energier.

Att pengarna finns på börsen är något jag ofta hör från besvikna vänsterradikaler och emellanåt kommer det in en artikel om någon kommunistisk klippare som skapat rättvisa med smarta investeringar.

Och då var vi framme vid lördagsterapin. Ibland när man pratar med någon väcks minnen till liv på ett icke linjärt och logiskt sätt. Idag på morgonen dök det upp lite minnen från historier jag läst om ryska fångläger och överlevare av koncentrationsläger när jag gick i högstadiet. Det som chockade mig primärt för att fatta saken kort är att vad jag kan förstå jobbar personalen i dagens hemtjänst långt mycket hårdare än någon av de historier jag hört om överlevare av ryska fångläger och tyska koncentrationsläger. Det är bara min personliga upplevelse och inte en absolut sanning på något sätt.

Men hemtjänsten går ju varje dag till min granne och jag har även andra kontakter inom vården samt läser insändarna om hur personalen på Sahlgrenska blir ”bombmat” eller ”kanonmat”. Och SVT skriver rent ut att Kommunalarna ”jobbat häcken av sig” för ett retroaktivt lönelyft. De har hyllat som stjärnor och hjältar under hela pandemin och nu ser det ut att bli ett par hundralappar som tack för hjälpen. Såklart att alla mazarinätande administratörer får mer: De hade ju mer från början. Och så måste vi unna oss lyxen med högavlönade piloter.

Det som närmast slår mig är berättelsen om den unga asiatiska tjejen som jobbade 7-22 flera gånger i veckan (något man inte gjorde vare sig i ryska fångläger eller i tyska koncentrationsläger). Visserligen fick hon bra betalt, men hennes historia slutade med att hon skickades hem med ambulans och kom tillbaka med glasögon. Det hårda arbetet hade skadat hennes syncenter. Att googla upp alla psykosomatiska hjärnskador som dyker upp på grund av hårda arbetsvillkor är ingen höjdare.

Problemen är så många och allvarliga att man till och med kan förstå att det inte är så lätt att vara skyddsombud längre. Psykisk tortyr och misshandel är legitim och psykoterapeuter tjänar bra med pengar på att ta hand om arbetsmarknadens offer.
Det är mer lönsamt med KBT och fake-Corporate Social Responsibility än att jobba med arbetsmiljöfrågor. CSR är primärt ett sätt för säkerhetsföretag att tjäna pengar på ingenting. Det finns gott om stora företag som ”tvättar” misshandeln av sin personal med att ”ta ansvar” genom att skicka sin sönderstressade personal för att se på dagens version av bläckplumpar.

Om du suger ut en människas arbetskraft i tjugo år är kostnaden för fem stycken bläckplumpstest överkomlig. Speciellt om det innebär att du tagit ditt sociala ansvar genom att dumpa dina arbetsmiljöproblem i psykologins soptunna.

En annan sak som kom fram i mina efterforskningar som var alla de ”dolda” arbetsskador ofta direkt och intimt förnkippade med psykiskt påfrestande arbeten inom välfärden där vävnader i hjärnan skadats av långvarig stress. Och som vanligt distanserar sig PK-media från tortyren av välfärdspersonalen med att klämma till med ja, ja, ja, de får väl PTSD, och så blir det lite frukost-TV om Försäkringaskassan.

Så många som är utmattade och sjuka…

Det är tråkigt det som pågår!

Men, men, det finns alltid ljusglimtar och hoppet är det sista som överger människan. Tro kan försätta berg. Kärleken anses vara det starkaste.

Alla människor eftersträvar ett bättre liv. Man måste skaka av sig negativa energier med jämna mellanrum och se framåt och fortsätta sin strävan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: