Absurdistan, flyget och avhumaniseringen

Absurdistan… Begreppet lät en gång extremt, men allt fler tycker det säger en hel del om orättvisorna i Sverige. Om hur pengar och resurser fördelas i vårt samhälle. Ett samhälle där allt fler vittnar om det svåra att få ut den sjukersättning som man faktiskt har rätt till. Idag är det inte bara alt right som tycker sig skönja en kollaps av trygghetssystemen. Stefan Löfvén skyller problemen på Fredriks Reinfeldt.

Tomas Eneroth vår infrastrukturminister tackades i år”hjärtligt” av vdn för Transportföretagen Marcus Dahlsten för att flygen till Norrland och Visby skulle fortsätta under Coronakrisen. Inte den större skandalen, men likväl. Det parti som säger sig stå för miljön – Miljöpartiet gick med på flygets krav med Per Bolund i spetsen. Miljöpartiet visade därmed ånyo sitt hyckleri när det gäller praktisk politik. Flyget är och förblir en stor miljöbov. Att med statligt stöd upprätthålla utsläppen av fossila bränslen är förkastligt.

Att partierna inte har råd att förlora hela Norrlands röster och lägga grunden för ett Norrlands-uppror innebar alltså att flyget fick över 8 miljarder. 5 miljarder gick till SAS. Swedavia fick över 3 miljarder. Det är 8 miljarder som kanske borde gått till att höja vårdpersonalens löner. Att Kommunal inte var vakna nog att kritisera den här skandalen visar att Tobias Baudin och Kommunals förbundsstyrelse sover vidare på sina medlemmars bekostnad. Trots allt är det vårdens personal som är de *stora* förlorarna i en pandemi.

Att flyget får över 8 miljarder är inte bara djupt orättvist. Det är omänskligt. Det är ett slag i ansiktet på de som inte får ut sina sjukersättningar av Försäkringskassan efter ett hårt slit i vården. Det är också horribelt med tanke på att vårdens personal tillhör bottenskitet när det gäller reallöner i den svenska ekonomin. Hur kan man satsa på flygbolag och flygplatser i ett samhälle där vårdpersonalen redan är underkuvade? Där allt fler inte får ut sin rättmätiga sjukersättning från Försäkringskassan? Ersättning som de indirekt betalat skatt till i hela sina liv?

Per Bolund borde skämmas egentligen.

Amanda Linds 150 miljoner till kulturen låter mera rimligt.

Idrotten fick 500 miljoner, men 500 miljoner till idrotten är ändå bara en tiondel av vad SAS får.

Bidraget till SAS och flyget är en stora skandal, men varken Kommunals förbundsstyrelse eller den typiske liberala journalisten höjer ens ett halvt ögonbryn. De är nöjda med det orättvisa Sverige. De är nöjda med klyftorna, orättvisorna och business as usual.

Teknokraterna som sätter teknik och infrastruktur över allt uppfattas inte som ett hot i den nuvarande debatten. Paradigmet att industrin står över biologin och naturen står kvar. Att vårdpersonal ska hålla tyst och jobba vidare med marknadens lägsta löner är en viktig komponent i att förstå hur nuvarande strukturer förstör jordklotet och håller människor kedjade. Det är även ad hominem attacker mot miljöpartister där de räknas som ”flummiga” eller Åsa-Nisse marxister. Men det är svårt att komma till rätta med inarbetade hackordningar.

Samtidigt som flygmaskiner får över 8 miljarder avslår Stockholm stad över 80% av alla ansökningar till ekonomiskt bistånd. I juni 2019 publicerades rapporten ”Avslagsmaskinen Stockholm stad” som visar hur staden sviker sina fattiga medborgare. Avhumanisering av människan pågår med enda handen och ”digitalisering” med den andra handen. Tekniken blir viktigare. Människans rättigheter blir mindre viktiga.

Niklas Altermark vid Lunds Universitet heter författaren till boken Avslagsmaskinen som skildrar avhumaniseringen i svensk sjukförsäkring.

Absurdistan var från början ett begrepp myntat av Alt Right, men min förutsägelse är att det snart kommer att användas från politiker i alla läger.

Men vad man lägger in i begreppet Absurdistan kommer att variera.

Vad jag tycker har kanske inte särskilt stor betydelse, men att hoppas på en bättre värld det kommer jag inte att sluta med oavsett som händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: