Hotet mot Europa

Om det är så som flera vänsterliberaler säger, inklusive de mest opportuna, att SD med sina kollegor i Europa är facister i lätt förklädnad är vi ganska illa ute även i Skandinavien. Den som inte blundar ser ju att ”den starkes rätt” och social darwinism är ett återkommande tema i historien. Krig kan lika gärna föras av moralister som Abraham Lincoln som av högerextremister och vänsterextremister. När någon nämner Hitler i en debatt följer alltid Stalin och Mao som ett brev på posten. I vår tid kritiserar också islamistiska regimer och ”militärdiktaturer” i Afrika och Asien. I Sydamerika och Latinamerika räcker det med att nämna Pinochet och Guatemala och det är ändå bara toppen av ett isberg. Alla missförhållanden når inte fram. De är inte avsedda att nå fram. ”Lilla” Sverige med 9 miljoner invånare kan inte heller ta ansvar för hela världen något som ”Lilla Sverige” heller aldrig gjort.


Vi har till exempel inte alls tagit in ”många invandrare” om vi relaterar det till den framtida flyktingkrisen när bland annat Bangladesh blir översvämmat och Pakistan uttorkat. Vi kan iskallt räkna med flera tsnuamis i folkrika områden i Indien, Burma, Thailand och Indonesien. De flesta beräkningar om antalet klimatflyktingar är förmodligen lågt räknade. Så speciellt många hotell för turister kommer inte att finnas kvar i framtiden. Privat egendom kommer att relativiseras. I första vågen är det hotellen i Grekland, Balkan och Italien som inte längre kommer att förbli i privat egendom. Rika människors sommarstugor kommer att ockuperas. Kyrkor kommer att förvandlas till bostäder och i samma veva slänger man ut den kristna konsten, river altare och predikstol.


Köttpriset kommer att fördubblas.
Privat mark kommer att konfiskeras.
Kanada kommer att ockuperas av amerikansk militär.


Risken ökar för ett amerikanskt inbördeskrig som börjar i Kalifornien och sprider sig till Texas. De här två rika och folkrika staterna kommer att få grupperingar som vill bryta sig loss från Washington DC. Delar av dem kommer att drabbas av katastrofer. Dricksvatten kommer att bli en bristvara i Kalifornien och det är därifrån som extrema grupper kan komma att kräva att den amerikanska armén ockuperar Kanada där 90% av världens dricksvatten finns.


Ryssland och USA kan komma att sluta ett avtal där de ockuperar Marocko och Västra Sahara för att säkra tillförseln av fosfor. Förmodligen kommer britterna vara med på ett hörn. Kina har gott om fosfor inrikes.


Även i Sverige lär det bli restriktioner och massinvandring när klimatkatastroferna sköljer över världen. Men det innebär inte att det sker utan motstånd från alt right och människor som radikaliserats på nätet. Vapenlobbyn kommer att flytta fram positionerna och utsatta grupper som undersköterskor lär vilja ha skottsäker väst om de jobbar kväll och natt. De kanske till och med är värda att ha det. Handen på hjärtat, vem vill dö på jobbet?


Vi måste komma ihåg att ”kampen om tillvaron” är det normala på planeten. Vår nuvarande civilisation är bara en tunn fernissa. När saker drar iväg uppstår en situation som påminner om Flugornas Herre. De mer ”brutala delarna” av människan – överlevnadsinstinkten väcks. Vid sidan av mat och hyra behöver människan överleva rent fysiskt – vilket hon inte gör om hon blir misshandlad eller utsatt för våld.
Den gröna rörelsen på 2020-talet består inte bara av Jonathon Porritt och Eric Holthaus. Men de här två författarna uttrycker sig mer krasst än tidigare generationer av gröna tänkare. De hänger på ett annat sätt ut oljebolagen. Porritt uppmanar till civil olydnad. Även om han varken är en husgud till Extinction Rebellion eller en ny Spartacus vittnar han om en växande grön radikalisering. Vilket om inte annat kan få vissa konservativa ledarskribenter att sätta i halsen.


Tack vare Sveriges hyggliga läge iväg från de värsta klimatkatastroferna finns det ingen anledning annat än ”det goda samvetet” att bli inblandad i de första vågorna av massflykten från katastrofområden. De som kommer att säga nej till klimat-flyktingar är i första hand SD och M. Förmodligen ävern KD som det ser ut nu. De som säger ja till flyktingar är i första hand Mp och V. Eventuellt även C och L.


Vad finns det för ljusglimtar? Det är väl möjligen det att när man ser på den bistra historien och det brutala 1900-talet kanske man börjar värdera andra saker än märkeskläder, resor och prylar. Man kanske undviker de värsta formerna av kapitalförstöring. Tar sina egna små steg i vardagen utan att för den skull bli en ”tankeslav” till någon ”klimatsmart” agenda.


Personligen har jag ingen anledning att lägga mig i vad andra människor äter. Att kringskära människans valfrihet står varken i min makt eller mitt intresse. Däremot finner jag det ganska sannolikt att toppen av pyramiden kommer att fortsätta äta kött, medan arbetarklassen inte längre kommer att ges den möjligheten i samma utsträckning. Det förvånar mig inte heller om människor kommer att fortsätta ta privata jetplan till miljökonferenser. Eller om de kommer att tala om ekologisk mångfald samtidigt som de äter känguru, köper malet noshörningshorn och gör stora vinster på oljebolag i sin aktieporfölj.


Däremot tror jag att det på längre sikt kommer att ske någon form av konfiskering av de gamla oljebolagens kapital där det låter sig göras. Den här konfiskeringen kommer att framstå som godtycklig då den lär vara en kompromiss av flera olika viljor. Det är också troligt att privat egendom som inte har ett dugg med fossila bränslen att göra, men som är enklare att konfiskera blir allmän egendom först.


Göteborgs allmänna hållning kommer inte att ligga långt ifrån de ledare som skrivs i Göteborg av Adam Cwejman, Håkan Boström, Karin Pihl med flera. En annan person som förkroppsligar dagens politiska ideal är Alice Teodorescu-Måwe. Som av en händelse är hon utbildad på Juridicum, Lund och gift med en klassisk pianist.
Är det vad vi kan förvänta oss av den svenska debatten? En traditionell / reaktionär hållning där man skyddar de klassiska värderingarna, kärnfamilijen, försvaret och jordbruket? Där välfärden ersätts med ”det civila samhället” och socialtjänsten ersätts med tiggare som ber till Gud om hjälp?


Anders Lindberg menar att Teodorescu ”ironiskt nog” banade vägen för Stefan Löfvén. När M öppnade sig för SD sprack alliansen och C och L gick till S istället. Lindberg från Mölndal är en av alt rights allra största hatobjekt och har inte alltid rätt. Men i just den här analysen satte han nog pilen i mitten av tavlan.


Kommer Göteborg i framtiden att bli en spökstad som Detroit? Blir det en kohage av det som idag är Nordstan? Jag skulle inte tro det. Men en del av tjusningen med framtiden är att vi aldrig riktigt vet vad som sker. Teknologin kommer inte enbart ha avigsidor. Den ekonomiska utvecklingen är inte enbart ett sätt att förstöra världshaven och atmosfären. För många inklusive mig själv har teknologin stora fördelar.

Det är klart att man håller tummarna för att de svenska företagen och politikerna lyckas hålla den svenska ekonomin över ytan. På samma sätt som man hoppas att den svenska skolan och fritidsgårdarna ihop med med Operation Rimfrost gör Sverige tryggare igen. Att vi uppfostrar våra unga till en god moral och ett gott uppförande är på längre sikt viktigare än akuta åtgärder som Operation Rimfrost.

När det Södra Europa ”går åt helvete” i klimatförändringarnas spår behöver vi värna om vårt samarbete med Ryssland. Ryssland blir den stora vinnaren i det nya klimatet. Det ryska folket har en ljus framtid om de spelar sina kort rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: