Bekännelsen

Min självbekännelse, eller kanske en självbetraktelse i stoikern Marcus Aurelius anda?

Jag har de senaste dagarna fått ett förnyat intresse för börsen då den efter dippen i våras har gått upp. Den har till och med fortsatt upp i de känsliga månaderna september och oktober villket är ovanligt och tyder på styrka. Men min bekännelse jag ska göra i mitt inlägg är hur jag ser på börsen, och på instrument som aktier och aktiefonder.

Min försiktiga analys är att folk jobbar istället för att roa sig och reaktionen på det är en förbättrad ekonomi snarare än en försämrad. Det finns en krass förklaring som man enligt etiketten inte bör nämnda högt. Att om en person går bort i Corona innebär det att deras efterlevande får ett arv att förvalta. De kanske säljer den olyckliges hus och investerar det i börsen. Men antalet dödsoffer i Covid-19 är inte tillräckligt högt för att förklara en uppgång den vägen. Snarare är det så att vi som är inne i det känner att vi är rädda för sjukdomen, för döden och då tycks det förnuftigt att … just det spara och investera sina pengar.

Rent psykologiskt tycker jag personligen det mesta tyder på en fortsatt uppgång. Ytterligare saker som förstärker min tro på uppgång är ny teknik, och den nya generationen som tycks vara en mix av arbetshästar och hardcore gamers. När jag har haft möjligheten att städa datorer eller mobiler till bekantas barn ser jag digitala värden som är omfattande. Det finns personer som bokstavligt talat pumpar in pengar i en mängd för mig obskyra spel – till en enorm kostnad för upprörda och mindre upprörda föräldrar.

Den digitala ekonomin är här för att stanna.

Men det här är inte tanken att bli en analys av olika branscher. Att den digitala branschen skulle gynnas av att folk måste sitta hemma är väl ganska uppenbart. Jag själv har gått med i ett gaming-community och sett vilka stora investeringar personer är beredda att göra i ett vanligt spel. Det handlar om tusentals dollar. Något som rimligtvis vitaliserar ekonomin även om man undrar hur de har råd.

Vad jag egentligen skulle komma till var en självbekännelse som kom från mitt nätverk idag som jag hört hundratals gånger.

  • Jag håller inte på med aktier. Jag föredrar fonder och jag sparar långsiktigt.

Den här attityden kan få dig att storkna, men den här kvinnan var så sympatisk och hon tillade: Jag har inte tid att köpa och sälja hela tiden.

Om jag ska vara ärlig skulle jag kunna sagt det hela själv. Det är tusen gånger enklare att månadsspara i några fonder som man känner sig trygg med. När du köper enskilda aktier känns det som att du tar för stor risk och dessutom – du måste hantera frågor som hur mycket ska jag köpa i aktien, hur länge ska jag ha den, vad är min stop-loss och varje ny dag har du egentligen möjligheten att köpa mer i den eller sälja av den. Vilket kan ge en stor beslutsvånda eftersom utbudet av aktier är mycket stort…

Det är av den här anledningen jag beundrar traders och personer som gör aktie-affärer. Och även om min beundran för andras investesringar inte innebär att jag själv får mer kapital är det lite av att förena nytta med nöje att se hur personer på Shareville köper och säljer olika värdepapper. För enkelhetens skull kollar jag bara personer med högsta rating vilket är 3/3 stjärnor. Andra människor har en liknande filosofi när de väljer fonder och kör på 4 stjärnor eller högre på Morningstar som ett sätt att sålla mellan alternativen.

Allvarligare än så här var det alltså inte. Det händer att jag köper och säljer enskilda aktier, men de allra flesta gånger får jag ju stå vid sidan om och se dagliga uppgångar i instrument jag inte har. Men det gäller att ha den emotionella intelligensen att inte gräma sig för de aktier man missbedömde. Ibland missar du tåget, ibland hoppar du på fel båt. Det är inget att hänga upp sig på.

Och då är man tillbaka i grundregeln av grundregler: Använd bara så mycket pengar du är bekväm med att avvara.

När det gäller siffrorna för småbolag, högavkastare, låga p/e tal talar de sitt tydliga språk. Det samma gäller facit i form av hur många procent en aktie gått upp eller ned sedan årsskiftet. Det är bara att öppna valfri tidning med börslistor. Fakta fram till dags dato finns på bordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: