Måndagens braindump

Dagens politik är på sina ställen rätt ute och på andra sidan fel ute. Ingen människa har alltid rätt och ingen har alltid fel. Den som trampat i klaveret flest gånger på kort tid är Kds partiledare Ebba Busch. Senast var det hennes prisbedömning angående elbilar. Tydligen talar hon först och tänker sedan. Hennes anklagelser och vallöften kan man ta med en nypa salt. Det gäller för övrigt alla politiker och i många fall även ledarskribenter. De personer som är mer oberoende tänkare kan man nog lite mer på. Partiledare är bärare av ett budskap och är hårt hållna i sina kommentarer.

Trots skrämselpropagandan går världsekonomin bra. Den svenska ekonomin går bra. Göteborgs ekonomi går bra. Den tekniken som ska ersätta oljan har gjort stora framsteg. Solcellerna blir bara mer effektiva hela tiden. Idag återvinns inte bara plast, papper och glas utan även bildäck. Kretsloppsekonomin fungerar även om plasten i havet är ett problem som inte löses i en handvändning. Och att vi kan vänta oss flyktingströmmar när polarisarna smälter är fullt naturligt. Likaså lär det komma fler orkaner både i Asien och USA med medföljande humanitära katastrofer. Trots det finns gott om utvecklingsbar jordbruksmark i Sverige, Finland, och såklart i Ryssland och Kanada. När temperaturen på jordklotet ökar kommer ekonomierna blomstra på delar av norra halvklotet medan det havererar på andra ställen. Vid sidan av Ryssland finns ett jätteland som heter Kazakstan. Aralsjön som ligger i Kazakstan har blivit helt förstörd, men då landet ligger i centralasien och inte har någon kust är risken för översvämningar minimal.

Men tänker vi på centralasien i vårt dagliga liv? Eller fyller vi våra hjärnor med i grund och botten ovidkommande uttalanden av svenska politiker?

Världshaven är stora. Asien har mängder av ödemark. Här i Norden är Lappland så gott som obebott enligt västerländsk standard. Varken Kanada eller USA har speciellt många invånare per kvadratmeter. Det gäller speciellt Montana, North Dakota och South Dakota. Men många debattörer som tror att jorden är överbefolkad bor i en storstad med tunnelbana (eller spårvagn) och ser så mycket folk överallt att de glömmer bort de enorma arealer som finns. Det räcker med en enkel tågresa runt för att se hur mycket mark det finns. Utifrån det perspektivet är jordklotet inte det minsta överbefolkat. Det är snarare så att ekonomin är misskött i så fall.

Den hämsko som eventuellt finns i jordbruket som hotar utvecklingen är i så fall tillgången på fosfor. Tillgången på fosfor kan bli en ”flaskhals” för jordens utveckling, men problem är ju till för att lösas. Förutom i Kina och Syrien är det i Algeriet som stora mängder fosfor utvinns. Det är tämligen välkänt att Västsahara där man bryter fosfor är strategiskt viktigt även om det går att få fosfor genom att återvinna den från avloppsslam.

12 November 2010 skrev SVT:s Benny Eriksson att fosforbrist kan leda till världskrig. 4 maj 2010 skrev Per Snaprud i Forskning och Framsteg att fosforn sinar redan 2033. Afrikas jordar är fosfatfattiga, men fosfatmalmen som bryts i Marocko är mycket lönsam. Marocko har ockuperat Västsahara sedan 1975 på grund av fosforn. Gruvorna i Väst-Sahara är en mycket het potatis, en fråga som egentligen är långt viktigare än till exempel nobelpriset i litteratur, en villa som skeppas med pråm från Sundsvall till Nogersund eller insatser mot sexköpare i Stockholm.

För tio år sedan sågs emellertid fosforn snarast som ett övergödningsproblem då man då uppmärksammade att den rann ut i världshaven och övergödde dem.

I Privata Affärer 1 Dec 2011 menar att 85% av jordens utbrytbara fosformalm finns i Kina och Marocko. Det står att Marocko är ohotat på förstaplatsen. Det är med tanke på det lite intressant att Nostradamus har skrivit en profetia / quatrin om att det tredje världskriget börjar just i Marocko.

Det kan tyckas både knäppt, märkligt och konstigt att en råvara är så koncentrerad till ett i övrigt så förhållandevis ”obetydligt” område osm Väst-Sahara och Marocko. Men efter 2030 kan det komma att skrivas åtskilliga spaltmeter om fosfor-konflikten och det är inte uteslutet att någon stormakt (t.ex. USA) använder sin militärmakt för att ockupera gruvområdena. USA behöver fosfor till sitt jordbruk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: