Politisk realism tisdag morgon

Det går att driva opinion utanför de två stora partierna S och M. Men för att få igenom sin politik är du beroende av att få med dig ett av de två partierna på tåget. Uppdelningen mellan socialister och värdekonservativa finns i Europaparlamentet också. Jämför du de svenska partierna med konstellationerna i andra länder är det lättare att se att fraktionerna existerar, men media gör oss en björntjänst genom att säga vänster och höger hela tiden.

För vad betyder det?

Det vore bättre om man talade om klassamhället istället. Vårt samhälle har utvecklats från det gamla ståndssamhället med adel, präster, borgare och bönder. Utanför de här fyra skråna fanns sedan proletariatet och i takt med urbaniseringen växte detta proletariat. Det är lättare att förstå systemet om du jämför med kastsystemet i Indien. De som står utanför kastsystemet i Indien kallas för ”hundätarna”. Den gruppen är jämförbar med Nordens trälar och USA:s slavar. I vår tid går den gruppen ofta på socialbidrag eller sjukpenning. Det är en grupp vars rättigheter och livskvalitet ständigt hotas.

Gruppen längst ned i samhällspyramiden har inga andra chanser än socialdemokraterna. Men eftersom arbetare fått det allt bättre känner sig många i arbetarrörelsen trygga. Det har inneburit att SAP allt mer samarbetar med den välmående medelklassen. Medelklassen sätter sina egna intressen främst och utgör ingen trygghet för de som reducerats till ”hundätare” i det svenska klassamhället.

Medelklassen har traditionellt valt Moderaterna och andra värdekonservativa grupper. Men medelklassen har egentingen ingen anledning att försvara vare sig proletärer eller adel. Medelklassen av idag är beredd att klippa banden med adel, präster och bönder för att få bättre villkor själva. I Göteborg har medelklassen lyckats skapa en mängd ”låtsasjobb” på skattebetalarnas bekostnad. Den mest kända lekstugan består av den stora mängden kommunikatörer vars jobb består i att kommunicera med varandra. Att prata om problemen eller förvanska dem istället för att göra något åt dem har sålunda premierats. Men Göteborgs många kommunikatörer är inget större problem.

Så vilka fler än kommunikatörerna i Göteborg drar vinstlotten till det goda och bekväma livet? Klassamhället och orättvisorna i Sverige ser ju inte riktigt ut som kastsystemet i Indien.

Tja, det bekvämaste sättet att åka snålskjuts på andra människors arbete är att ha kapital och att investera det klokt på börsen. Men samtidigt som ”näringslivet” gör allt vad det kan för att skapa värden, tillväxt och rikedom finns det andra krafter som vill fördela pengarna på annat sätt. Politiken har stark kontroll över företagen genom höga skatter och avgifter. Pengarna från avgifter och skatter används sedan för att driva igenom ett ideologiskt program. Vilket i första hand skapar låtsasjobb på myndigheter med överbetalda generaldirektörer och landshövdingar med sina respektive ”hovstater”. Det är inte bara kungen som har privilegier. De statliga verken har det också och frikostiga sådana.

Sedan får andra avgöra vilket som är låtsasmyndigheten nummer ett. Tillväxtverket kan vara det, men förmodligen skulle vi klara oss med hälften av de verk vi har, hälften så många riksdagsledmöter och hälften så många departement. Går man tillbaka i tiden räckte det med Axel Oxenstierna för det som idag kräver tusentals människor.

Varken kapitalismen eller politiken är speciellt vacker. De bägge ”tankeslotten” har lyckats ignorera miljöproblemen under större delen av 1900-talet. Följden har blivit en koldioxidhalt som likt glaset i ett växthus höjer medeltemperaturen och smälter polarisarna. Tyvärr har kommunismen i Ryssland och Kina inte lyckats särskilt mycket bättre. Någon äkta hänsyn till människor och miljö finns inte i dagens härskande ideologier. För en individuell nyttomaximerare behöver inte ta någon hänsyn till något annat än sig själv. Det är liberalismens dilemma.

Vår värld, vårt jordklot, hotas av svält och miljöförstöring. Människor lämnar fattiga länder för att ta del av det rika Europas välstånd. Festung Europa valde länge att tona ned kriminalitet och illdåd. Ända sedan mitten av 80-talet lät Festung Europa ilsken blåbrun nyliberalism sätta agendan. De frågor som inte passade i det liberala nätet viftade man bort. Följden blev naturligtvis att högernationalismen etablerade sig, vänstern radikaliserades och att uppgivna sökte sig till den kristna traditionen i brist på bättre alternativ.

Det har skett ett uppvaknande de senaste 5 åren, men priset vi har fått betala är politisk splittring, en starkare maffia, sämre miljö och djupare inkomstklyftor.

Den politiska förändringen måste ändå komma via något av de stora partierna, men idag finns det ett till stort parti vid sidan av S och M. Det partiet heter Sverigedemokraterna och har redan fått inflytande. En bekant till mig har sagt: ”Folk vill ha facism och de kommer att få det de vill ha.” Det är ett olycksbådande citat, men det är svårt att vifta bort.

Varför blir det som det blir? Är det så att vi människor blundar och hoppats att problemen ska försvinna av sig själva? Eller är det så att medan arbetarklassen är upptagen med sin egen överlevnad passar medelklassen och överklassen på att sko sig?

Två viktiga faktorer är bristande kunskap och bristande resurser. En tredje faktor är fanatism eller det alt right kallar för ”hjärntvätt”. Den katolska kyrkan lägger locket på för viktiga frågor. Idrottsrörelsen är bara intresserade av att vinna olika tävlingar och nöjesindustrin dränker viktiga frågor i musikaliska dimridåer. Idrotten är som amfetamin och musik och nöjen är som hasch. Framgångskulten är som kokain.

Men musik piggar upp. Det får dig att ta saker och ting med en klackspark. Det finns musik som tycks väcka den högre naturen i människan. I morgon är en annan dag, Stad i Ljus och Kärleken är – några schlager-låtar som skänker mig ett annat perspektiv på tillvaron än det politiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: