Göteborg, oljan och klimatet

Vad gör Göteborg för klimatet? Enligt Karin Pleijel i Miljöpartiet gör staden Göteborg för lite. Bland annat subventionerar staden dyra parkeringsplatser istället för kort i kollektivtrafiken. Politikerna har också sagt nej till speciella klimatbudgetar, miljökrav vid markanvisning, utlysning av klimatnödläge och ytterligare cykelsatsningar. Göteborg har inte lyckats begränsa biltrafiken.

Under tiden Göteborg misslyckas med att göra något radikalt för klimatet som att förbjuda kött i skolan eller lägga ned Landvetter har Greta Thunberg allt svårare att få gehör i mainstream media. En del av de som kritiserat Greta kommer tyvärr från Kristdemokraterna.

Birger Schlaug tar i ETC upp det orimliga att en miljöbudget för 9,7 miljarder ska räcka och ställer den i relation till att SAS fick 11 miljarder.

Klimatorganisationen Jordens Vänner i Göteborg har utlöst ett pris i Greenwashing där Sveaskog, Svemin och Klimatkompensationsbranschen är nominerad.

Jordens Vänner är den svenska grenen av Friends of the Earth International som har drygt 2 miljoner medlemmar runt om i världen. Vilket inte ens är en promille av de 9 miljarder människor som bor på jorden.

Några av de oljebaroner som blivit rika på olja och naturgas är Mukesh Ambani, Leonid Mikhelson, Vagit Alekperov, Gennady Timchenko och Harold Hamm.

I USA återfinns Charles and David Koch.

Icke att förglömma är Viktor Vekselberg, Mikhail Fridman och Vaget Alekperov.

Hur kan det komma sig att oljebaronerna kommer undan ansvar för sina gärningar?

Vi vet vilka de stora oljebolagen som skitar ned atmosfären är. De tre största är Saudi Aramco, Sinopec Grou och China National Petroleum Corporation. Därefter följer amerikanska Exxon Mobile, holländska Royal Dutch Shell, Kuwait Petroleum Corporation, brittiska BP, franska Total, ryska Lukoil och Italienska Eni.

Företagen går fria, medan privat personer hålls ansvariga. Det är upp och nedvänt. Göteborgarna borde protestera mot oljeföretagen och oljebaronerna och kräva att de betalade för sina koldioxidutsläpp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: