Sverige och Juggernaut Jeff

Det finns idag en blå allians och en rödgrön regering med nyliberala inslag. Oavsett vilken sida man väljer där och om man är republikan eller monarkist som GP:s Karin Pihl kan man ställa sig frågan:

Är det Sveriges sak att göra världens rikaste man ännu rikare?

Varför ska vi offra våra e-handelsföretag (inklusive börsnoterade sådana) för en juggernaut som Amazon?

Räcker det inte för Juggernaut Jeff att dominera USA, Kanada, England, Tyskland och så vidare? Hade han inte kunnat lämna Sverige ifred?

Nej, istället går han i allians med Mälarregionen och gör Södermanland ännu rikare på övriga Sveriges bekostnad. (Surt sa Räven om Rönnbären.)

Hur som helst, kanske är det någon mer än lilla jag som ser hyckleriet? Här talar statsråd, journalister, kåsörer och hela den kulturella enchaladan om att minska klyftorna och inte göra de rikaste ännu rikare.

Men sedan kommer Juggernaut-Jeff och då viftar hela kultureliten lydigt på svansen och inbillar sig att det ska bli så otroligt många nya jobb.

De amerikanska IT-experterna bokstavligt talat skrattar åt svenska politiker.

Den 19 augusti 2020 avslöjade Aftonbladet att de digitala jättarna systematiskt undviker att betala skatt i Sverige. Ibrahim Baylan försvarar regeringens satsning både i Aftonbladet och i SVT 25 Augusti 2020. Han säger att affärsmodellerna förändras i och med digitaliseringen.

Kritiken mot regeringen är väl inte alldeles trovärdig, men att Amazon slagit ut småbolag, butiker och e-handlare i USA och Tyskland är uppenbart. Om du tar småbolagens perspektiv är det en absolut självklarhet att det hade varit bättre att stoppa Amazon i Sverige. Hade Amazon inte funnits i USA hade andra aktörer fått 50% av kakan. I Tyskland är motsvarande siffra 40%.

Då är det bara att ställa frågan? Vem ska ha halva marknaden? Små företag eller Amazon?

Vem ska tjäna pengarna på e-handeln? Småföretagen eller Juggernaut Jeff?

Att marknaden ”digitaliseras” och ”affärsmodellerna förändras” är kan sägas vara både klarspråk och fikonspråk på en gång. Vad det innebär konkret är ändå att jätten Amazon tar över och de små företagen går omkull. Vilket är själva motsatsen till den rättvisa fördelningspolitik och de minskade klyftor som Ibraihim Baylans parti säger sig företräda.

Att skylla ifrån sig på tekniken är som vanligt ett svepskäl för att göra avkall på sina egna regler.

Ungefär som en Försäkringskassa som inte vill betala ut pengar till de som är sjuka och därmed hittar ständigt nya nödlögner.

Antingen vill vi ha ett rättvist samhälle eller också vill vi det inte. Att göra de rika rikare på grund av ”digitaliseringen” är inget argument som håller.

Priset för att tekniken ”skapar” nya jobb är att gamla jobb går förlorade. I praktiken innebär ny teknik allt som oftast att det blir FÄRRE jobb genom effektiviseringar. Tekniken ”skapar” alltså inga nya jobb. Den skapar nya värden och omfördelar befintliga resurser.

Men det är inte mycket som går att göra något åt och Sveriges strategi har väl varit att landa de få jobb som går att mjölka ut från Amazon. Utan att låta Amazon bygga sin infrastruktur och sina serverhallar hade vi kanske förlorat de jobben OCKSÅ. Att slåss mot stora multinationella företag är en hopplös kamp. Vad har myggan för chans mot stormen?

Det är bara att bita i det sura äpplet och gratulera världens rikaste man – nu kommer han få svenskarnas pengar också. Och kanske förlorar vi svenskar aningen *mindre* i form av resurser och arbetstillfällen tack vare etableringen. För de multinationella jättarna går dessvärre inte att rå på. Möjligen kan någon toppjurist hitta ett kryphål och sedan stämma Amazon på någon miljard för att finansiera EU-byråkratin.

Om tio år är runt hälften av alla konkurrenter till Amazon i Sverige borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: