GP, Trump och Kung Carl Gustaf

En bekant fick ett mindre vredesutbrott i morse när Håkan Boström föreslog att Donald Trump skulle få nobelpriset och att svenska folket ska samlas kring kungen.

Enligt honom var Svenska Dagbladets ledare jämförbar med Norrlands värsta vänstertidningar i jämförelse med GP:s ledarreaktion och han dömde ut ledarsidorna till det sämsta i hela tidningen.

Det här är något jag hört av flera äldre medan det i den yngre generationen ses som helt naturligt att förvalta arvet från den symboliska monarkin, rösta på SD och se Donald Trump som en *normal* president. Att national-högerns åsikter blivit normaliserade ser vi även bland Moderater och Kristdemokrater. Senast var det den populära Sara Skyttedal född i Tyresö som beredde vägen för Jimmie Åkessons parti.

Skyttedal har ingen rosig barndom. Mamman var i perioder arbetslös och sjukskriven. Sara växte upp i kriminellt belastade Brandbergen i Haninge, är troende katolik, har kampanjat för Mitt Romney 2012 och har tragiskt nog angivit Ronald Reagan och Thatcher som förebilder. Efter Jöken kallade hon Annie Lööf och centerpartiet för quislingar.

Den 18 Augusti 2020 fattade hennes bil eld i vad som antogs vara ett ”elfel”. Den blev totalförstörd och personligen har jag mycket svårt att tro att det var ett ”elfel” och utgår ifrån att det var ett attentat tills något annat bevisats.

Ingvar Persson i Aftonbladet kritiserar ett utspel av Skyttedal 23 aug 2020. Han menar i artikeln att Skyttedals vänder sig emot Centern och Liberalerna och därmed banar vägen för Jimmie Åkesson. Att hon skapar misstro och misstänksamhet.

Men det jag vill komma till är att Sara Skyttedal är ”ett barn av sin tid”. Det kvittar nästan vart du vänder blicken du hittar personer som influerats av Trump, dragit sig högerut, vill begränsa statens ansvar och fokuserar debatten på migrationen och folkvandringar. Det finns gott om andra frågor, men det råder oro i lägret och då ska gränserna stärkas och vi ska hämta vår trygghet i vår symboliska monarki.

Eftersom Trump har den formella makten i USA och Sverige fortfarande är en monarki visar att vår civilisation utgör ett ganska tunnt lager över vår bakgrund som konkurrenter nehandertalaren. Den nedåtgående spiralen har även fått konkreta händeler även militärt. Kustbevakningen utanför Göteborg har beslutat att hålla provskjutningar och i inom psykologin talas det ibland om överlevnad och ”överlevnads-psykologi” snarare än om självförverkligande.

22 Nov 2018 rapporterade GP om ett borgerligt maktövertagande i Göteborg. Det är sedan upp till medborgare och observatörer att avgöra frågan om vad som kom först hönan eller ägget. Vad är det nuvarande otrygga samhället en produkt av och har Alliansen i Göteborg recepten som kan göra Göteborg till en tryggare och bättre stad?

I Europa leds Moderater och Kristdemokrater av EPP Europeiska Folkpartiet där f.n. Donald Tusk från Gdansk är partiledare. Tobias Billström är en av de svenskar som sitter i presidiet till EPP. Prominenta profiler inom EPP är: Viktor Orbán, Ursula von der Leyen, Angela Merkel och Jacques Santer.

Att centraliseringen av makten till EU och Europaparlamentet har konsekvenser som är svåra att överblicka är bara att konstatera. Men den som läser GP:s ledare får sig en daglig värdemätare av vilket håll samhället är på väg mot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: