Hjörne, Centern och Stureplan

Det är oftast smartare att inte säga vad man tycker i en värld som denna, men å andra sidan om man vill ha resultat måste man ibland vara ärlig även om det innebär att man alienerar människor.

MEN efter att ha tittat på diverse klipp från valdebatten 2018 ser jag det politiska klimatet på ett annat sätt.

Trots att det idag finns en stark klimatrörelse och veganmat i alla butiker har denna ”gröna våg” inte lett till att den politiska debatten tagit intryck. Tvärtom är det en nationalistisk högervåg som styr debatten och i de videoklipp som jag tittat på är det spel mot ett mål. Det må vara osagt om Le Pen var först eller mest tongivande, men det är högerpopulismen som styr debatten. Övriga partiledare tävlade om att moraliskt fördöma SD snarare än att erbjuda egna alternativ. (Av vad jag såg i min begränsade research.)

Men det är lättare att urskilja saker i efterhand. Nu när man vet att C och L hoppade av alliansen och M och Kd vill regera tillsammans med SD är det lättare att bedöma allt det partiledarna sa FÖRE valet 2018. Av vad jag kan förstå är det inte speciellt smickrande för C, L och Kd, men C har klarat sig bra ändå. De som tror att Stureplans-eliten styr partiet röstar inte på det, men de flesta på landsbygden som röstar på C tror att Lööf umgås med Blondin-Bella och company bara för att värva röster. Att de flirtar med nyliberalismen för att få röster från storstaden, men att partiet i slutändan ändå är lojal sitt ursprung bland jordbrukarna.

C spelar ett farligt dubbelspel – lurar de storstäderna eller lurar de landsbygden?

Peter Hjörnes analys om Centerpartiet 6 september 2020 är läsvärd och upplysande. Han redovisar statsvetenskaplig forskning från Göteborgs Universitet. Professor Henrik Oscarsson tycks bekräfta varenda fördom jag har om Centerpartiets utveckling. Han har forskat om ”sympatikapitalet”, om vilka partier som är andrahandsval för väljarna. Socialdemokraterna och Moderaterna de historiskt två stora partierna ligger enligt forskningen bra till som andrahandsval. Centern har däremot tappat sympatiet som andrahandsparti. Framför allt bland Moderat-väljare.

I övrigt är Peter Hjörnes konservativ, försiktig och behärskad. Han tar tydligt ställning för Ulf Kristerssons politiska mål.

Efter att ha läst krönikan av Peter Hjörne en andra gång är jag inte längre så imponerad av hans analyser. Det känns som att man är tillbaka i ställningskriget och att saker kommer att fortsätta som vanligt.

Men hans krönika om ökad anständighet i det skrivna ordet (12 feb 2011) skänker honom en viss helgongloria ändå i mina ögon. Visserligen är det personer i schlagerfestivalen han försvarar, men de är ju människor de också. Att kränka personer som deltar i schlagerfestivalen verbalt lär inte medföra att vi slipper den. Det är frivilligt att titta på Schlagerfestivalen och den har många anhängare. Det är nog lättare att lägga ner Landvetter, Scan och Pernilla Wahlgren-klanen än schlagern även om inte heller det lär få någon politisk majoritet inom överskådlig framtid.

C lär fortsätta försvara Sveriges köttbönder och de stora företagen lär fortsatt vara vinnare. Utslagningen, konkurrensen, miljöförstöringen och nationalismen – det går inte att se något slut på det. Mauro Scocco har sagt och sjungit det bäst:

”Öppna dina ögon, se dig runt omkring. Vi har bytt allt som är viktigt mot meningslösa ting.”

Det kommer att vara strykande åtgång på psykofarmaka även i framtiden med vår nuvarande politiska inriktning. För om vi ska vara ärliga så är det nog inte bara Centern som Stureplan har kopplat greppet om. Stora delar av vår kulturella och politiska elit styrs av överheten i Stockholm. Sverige är fortfarande en monarki med Bernadotte-dynastin i topp. Det är nästan bara Glenn Hysén som vågar utmana. Hallå dö, sa han istället när han träffade kungen. Han skulle självklart sagt ers majestät.

Den medicinska forskaren Emma Frans ville ”gräva ned” Göteborg efter kyrkans skämt om ”Glenns över sjö och strand”. Det uppstod lite tumult i sociala media där Göteborgare anklagades för att vara överkänsliga, labila med ett ständigt mindervärdskomplex och såklart högg Göteborgarna tillbaka. Men myten om den starka vänstern i Göteborg är inte enbart en myt. Och att staden tänker och tycker lite annorlunda än storasyster Stockholm är såväl Vägvalet som Demokraterna tydliga bevis på. Med det sagt fick såväl S, V, och Mp procentuellt fler väljare i Stockholms kommunval. Även SD var större i Stockholm och C fick mer än dubbelt så många väljare i Stockholm som i Göteborg. (9,1% mot 4,0). Även Kd och L var större i Stockholm.

Räknar man Demokraterna som ett högerparti (det bör ha fått de flesta väljarna från Moderaterna) framträder dock en lite annan bild där högern är nästan 10%-enheter starkare i Göteborg än i Stockholm. Det kan vara värt att ha med sig om man fastnat i tänket att Göteborg är ett starkt vänsterfäste. Det går inte att skylla allt på Soffan. Borgarna har tagit över kommandot och satt en ny poliktisk kurs för Göteborg under Axel Josefson. GP:s allt mer moderata hållning har haft sin betydelse.

Peter Hjörne, Håkan Boström och Alice Teodorescu Måwe har haft ett finger med i spelet i Göteborgs högervind. Trots att V gjorde ett succéval har Jenny Broman, Grith Fjeldmose och Daniel Bernmar inte lyckats få något inflytande utan isolerats ute på vänsterkanten. Vänstern fick 12.6% och Kd fick 3,3% ändå kommer Kd ha långt mer inflytande än V under hela mandatperioden. Så fungerar politiken. Det handlar inte bara om siffror och resultat utan om förhandlingar och allianser.

StureplansCentern är inget självständigt parti, det är bara en avdelning som bildades 12 oktober 2006, men det är en avdelning som fått ett omåttligt inflytande på Centerns parti tack vare sin i positionering mitt inuti maktens kretsar. Stockholm har förvaltat sin makt väl de senaste 700 åren. Göteborgarna har över 300 år att hämta igen och det kommer att kräva mer än en rekonstruktion av GP och Stampen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: