Klimatkollapsen och Reinfeldt

Det är flera saker som behöver styras upp i Sverige, Europa och världen.

Men först några rättelser:

Ebba Busch Thor heter inte längre Ebba Busch Thor utan bara Ebba Busch.

Vilket är bra för mig då jag slipper fyra tangenttryckningar.

Ebba Busch hade Thor i namnet i sju år, döptes till Ebba-Elisabeth och har även haft Christensen i namnet. Att ett en del personer ska ha så många, långa och komplicerade namn kan tyda på en viss obeslutsamhet, att ta på sig mer än man kan bära. Om jag ibland bara skriver Alice Teodorescu får ni ha överseende med det för vad jag kan förstå av Twitter heter hon numera Alice Teodorescu Måwe. De Teoderescu jag hittar i offentliga register är centrerade kring Stockholm. Vilket i så fall osökt får mig att komma in på trenden att de flesta högre upp i hierarkierna inte vill bo bland de personer som de styr över. I Göteborg bor flera ledande politiker i höginkomstagarnas Hovås. Igår skrev jag om hur många i Göteborgs gräddhylla är samlade kring Lorensberg. Riksdagsledamöterna i Stockholm kommer från hela Sverige, men bryr de sig verkligen om Gällivare och Över-Kalix när de väl fjärmat sig från övriga landet?

När det gäller långa komplicerade dubbelnamn har även den liberalen Emma Carlsson Löfdahl ett sådant. God moral är alltid tänjbar. Beroende på hur man ser det är det kanske smart, åtminstone för henne, att tjäna 10.000 per månad på att hyra lägenhet av sin make. Det är inte alltid beloppet som sticker i ögonen på folket. 10.000 i månaden blir 120.000 per år och 460.000 på en mandatperiod. Men det är ändå långt ifrån de pengar som gick in till Stampens rekonstruktion. 300 miljoner är mer än en halv miljon, men i fallet Peter Hjörne fick ju Göteborgarna behålla Göteborgsposten. Någon tidning på köpet till Jönköping blev det inte i fallet Carlsson Löfdahl. Smålandsposten var inte inblandat.

På Royal Bachelors Club, Skyttegatan, Lorensberg, kostar förresten dessertvinet bara 19.900 kr flaskan vilket inte är mycket om skattebetalarna tar notan. Definitivt prisvärt för de pampar och kåsörer som vill dricka vin med Ebba Busch. Kanske något att tänka på för de som gärna skickar Gucci-väskor till kristdemokrater.

Det är givetvis lite intressant att se hur mycket pengar som människor är beredda att lägga på vin, lyx och Gucci-väskor till kristdemokrater samtidigt som koldioxiden från olja, kol och naturgas allt mer förgiftar atmosfären. Överfisket och plasten förstör haven, men vad händer i toppen av hierarkierna? Det mesta fortsätter nog som vanligt, även om man anar att eliterna blivit mer angelägna om att skydda sig själva och skylla problemen på konsumenterna. Det lär knappast vara multimiljonärerna som får betala priset för klimatkollapsen även om de kommer att framställa det så. De som har pengar köper ju sig självklart fria från de personliga konsekvenserna. Det blir stackare i Bangladesh, Afrika och Pakistan som får betala priset.

Reinfeldt använde förtjänstfullt krisen i Syrien för att förstöra det svenska skyddsnätet. Hetsjakten på sjukskrivna var ett bestående resultat av Alliansens politik. De framgångsrikas lyx skulle bland annat betalas av de som var för utmattade och sjuka för att gå till jobbet. Miljögifterna och den oljebaserade ekonomin var egentligen den stora frågan när Moderaterna och deras tre bi-partier hade makten. Men fokus hos Reinfeldt och Hägglund låg snarare på att bevara klasskillnaderna och försämra det för de kroniskt sjuka.

Det är till södra Europa: Grekland, Balkan, Italien och Spanien som den första vågen av klimatflyktingar från Mellersta Östern och Nordafrika kommer att bege sig i takt med att deras egna områden blir obeboliga. Sahara växer och förmodligen drabbar klimat-förödelsen stora delar av medelhavsområdet. Det lär innebära uppslitande konflikter inklusive religionskonflikter mellan kristna och muslimer. Tusentals kyrkor kan brännas ned i rena ilskan över västvärldens förmenta apati. I den mån Italien och Spanien inte kan absorbera det stora antalet flyktingar kommer det att innebära våldsamma strider och upplopp. ”Horderna” kommer att välla in över Frankrike och resten av Europa.

Men den framtidsbilden räcker inte för att få människor som anser sig beroende av att bränna olja, kol och naturgas att sluta. Inte heller räcker den för att stormrika oljemiljonärer ska sluta exploatera jordklotets begränsade resurser av olja. Att spara något av denna olja till framtida generationer finns inte i åtanke. Inte heller att vi borde vara mer sparsamma med oljan då det finns andra generationer än vår egen.

Om vi hade brännt olja och kol i lugnare takt hade jordklotets ekosystem fått en större chans att anpassa sig till koldioxiden. Chockeffekten av extra mycket koldioxid hade minskat. Riskerna för förödande miljökonsekveser hade varit mindre.

För Reinfeldt var det dock viktigare att övervaka medborgarna. Det var under hans tid FRA-lagen kom till. Oljebolagen, bankerna och flygbolagen lämnade han ifred.

I den globala klimatkrisens spår kan det tyckas mindre intressant att engagera sig i omsorgen om långtidssjukskrivna och de äldre. Men eftersom de här två grupperna är utsatta människor här och nu är det både relevant och behjärtansvärt. Inte minst för att klimatkrisen lär innebära att makthavarna försöker att spara in pengar på sjukskrivna och äldre. I kapitalismen ses gamla och sjuka i första hand som en belastning. Omsorg är inte någon het fråga. Att tjäna pengar på olja, oljeraffinadierier, stål och flygbolag är långt viktigare i en kapitalistisk världsordning.

För närvarande är det Lena Hallengren som är Sveriges socialminister. Tidigare har Annika Strandhäll och Göran Hägglund haft den rollen. Göran Hägglund gick sedan vidare till att bli lobbyist till det kritiserade företaget OneMed. Fredagen den 20 Mars 2020 föreslog regeringen att Göran Hägglund skulle bli ny ordförande för Systembolaget.

Vi får hoppas att saker och ting blir bättre, men när man granskar vad liberaler och kristdemokrater har för sig är det inte alltid förtroendet för dem växer. Det är bara att hoppas att Elisabet Lann som har ansvar för äldrefrågor och funktionshinder i Göteborg har hjärtat på det rätta stället. Det som är lite oroande är att hon sitter på så många andra stolar samtidigt. Till exempel är hon ordförande för Idrotts och föreningsnämnden något som har mycket lite med äldre och funktionshinder att göra. Därmed inte sagt att Daniel Bernmar gjorde ett bättre jobb under sin mandatperiod. Kanske fungerade det till och med ännu sämre under Bernmar? Vad LOV – lagen om valfrihet och PluGo innebär i praktiken beror på så mycket mer än det politikerna säger. Till exempel på om det finns personal att tillgå och om man respekterar arbetsmiljölagen i omsorgsarbetet eller inte.

Kanske ska man vara glad över att man inte vet hur styrelser och ordförandeskap i politiska nämnder fungerar. Ibland är ignorans och okunnighet om hur makthavare fungerar den bästa medicinen mot oro och sömnsvårigheter.

Att bli gammal i post-industrialismens nyfacistiska sköna värld – ja, jag tror faktiskt inte jag vill veta hur det blir. Det är bekvämt att skylla den växande otryggheten på Reinfeldt och Hägglund även om det finns tusentals andra faktorer till att Sverige ser ut som det gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: