Stampen, Etik och Rödvin

Drick inte vin med Ebba Busch Thor. Idag finns det ingen större mening att dricka vin. Det är bättre att ta ett glas juice, men vill du ha i dig lite Resveratrol går det bra. Ta då en kapsel. Det räcker med en kapsel Resveratrol av hög kvalitet för att slippa dricka tre flaskor vin och ändå få ut samma goda resultat.

Och Ebba Busch-Thor företräder möjligen ett parti som redan gjort sitt. Skara-Bert och Pingströrelsen må ha fört henne till toppen av samhällspyramiden, men det är högst diskutabelt att du inte hört allt om hennes ultrakonservativa åsikter hundratals gånger förr. Det ger alltså mycket litet att föra en dialog med ultrahögerns fanatiker.

Det innebär inte att det är så enkelt att bara kapa presstödet till GP och Expressen rakt av. Det är nog minst lika svårt som att lägga ned Arlanda och Landvetter. Trots det är det inte särskilt långsökt att en bilstad som Göteborg kommer att förvandlas till ett svenskt svar på Detroit när kineserna plockar hem fabrikerna på hemmaplan. Man ska akta sig för att bli Shanghaiad, men Shanghaiade är kanske just vad Göteborgarna har blivit av Tord Karlsson på Intraservice, av Serneke och Karlatornet, av Stockholms kändiselit, av onödiga myndigheter, av EU, av landshövdingar och kanske också då av Jan Björklund, Cecilia Malmström, Birger Möller, Birgitta Granquist, Caroline Szyber och Ebba Busch-Thor.

När det gäller Intraservice och deras 600 anställda finns det ständigt skäl till nya granskningar. Dock inte med vin till maten.

Inte bara av förvaltningsdirektör Peter Söderström, utan av stabens Petra Bengelsdorff, HR:s Charlotta Brorsson, kommunikationschefen Anna Persson Öhman, HR-chefen Kristina Högström och ett axplock av andra chefer såsom Carina Helgesson-Björk, Stina Hall Hellqvist och Tessie Hallberg. Kanske gör såväl cheferna som de 600 personer de chefar över ett förträffligt jobb. Kanske skulle staden inte ens märka om hälften av dem försvann. Kanske skulle det till och med fungera bättre och smidigare om ett par hundra fick jobba med annat?

Det krävs insyn om vad Intrasservice håller på med för att svara på den frågan. Det går att göra utan att gå på nattklubb och beställa vin för 10.000-20.000 kr flaskan. Trots att det är kommunal verksamhet är fackförbundet Kommunal inte inblandat.

Är det någon kommunal verksamhet som GP och GT snarast borde granska så är det kanske just Intraservice. Det vore också idé om ansvariga politiker i Göteborg tog på sig sina kritiska glasögon när de besökte staben för Intraservice. Tjänar organisationen Göteborgarnas bästa eller kommunicerar kommunikatörerna med sig själva?

Men skandalen på Intraservice och upprörda känslor över att Göteborg har så många kommunikatörer kanske bleknar om man var vaken vid nyårsskiftet 2017-2018. Den 29 Dec 2017 kunde Expressen och GT avslöja att Peter Hjörne fick 300 miljoner av skattebetalarnas pengar. Vilket såklart är småsummor om man jämför med hur Maria Rydén tog omvägar med flyget för att få ihop VIP-poäng. (GT 13 Jan 2018). Artikeln om korruptionen och härvan kring Maria Rydén är intressant av flera skäl vilket vi ska återkomma till. Men uppståndelsen kring M-toppens är en sak och hennes gärningar en annan. Det behövs många omvägar med flyget och ännu fler VIP-poäng för att komma upp i Peter Hjörnes 300 miljoner. Men kristna och kristdemokratiska politiker i hela världen skapar ständigt likvärdiga ”ekonomiska härvor” världen över.

Men det sägs att karma är en satkärring (fri översättning) och om det är så bör man komma ihåg är att satsningen på Lindholmen kan bli en katastrof om Göta Älv svämmar över. Det är en katastrof som i så fall överträffar både VIP-poäng med flygbolaget KLM som 300 miljoner till Peter Hjörne.

Peter Hjörnes lyxvilla i Lorensberg anses vara värd 40 miljoner. Stampenkoncernens chefer fick 470 miljoner i ersättningar under första halvan av 2010-talet och Peter Hjörne kvitterade ut 120 miljoner under samma tid. Sedan kom förlusterna, kanske som ett brev på posten av de vidlyftiga ”uttagen”. En av dem som gick in som ägare i det nya Stampen var Björn Savén som bland annat profiterat på privatiseringen och nedskärningarna inom vården.

När det gäller moral och etik är Kd och L högst flexibla och det de predikar i talarstolen behöver inte gälla i verkligheten. I den kristna ultrahögern dyker det ständigt upp oetiska företag och företagsskandaler. De är intimt förknippade med det ekonomiska system som Kristdemokrater godtyckligt försvarar. Samtidigt som de ignorerar problemen och blundar för skandaler likt Stampens. En av de ledande krafterna i Stampens fiasko var pingstvännen Brunegård.

Poängen är dessutom att en vanlig företagare inte hade kunnat behålla sin lyxvilla för 40 miljoner och en lön på drygt tio miljoner samtidigt som de egna firman gått omkull!

Peter Hjörne släppte inte in någon journalist i sin lyxvilla för obekväma frågor efter hans företag fått 300 miljoner. Han ville inte lämna någon intervju trots alla dessa pengar. Han ville inte kommentera de 300 miljoner som hade kunnat gå till fattigpensionärer, arbetslösa, vårdbiträden, djur, natur och så vidare. Vilket jag kan förstå. Det bästa Hjörne kunde göra för att rädda ansiktet var ju att lägga locket på.

Det finns alltså utan större problem 300 miljoner att skrapa fram när en tidning som i första hand består av sport och annonser är på väg om kull. När det gäller stressade undersköterskor finns inga skattepengar. Då är det minutscheman det handlar om.

Det blev kanske nödvändigt att jaga minuter i vården och omsorgen när 300 miljoner försvann till Stampen?

Peter Hjörne slipper i vart fall PluGo och minutscheman. Omsorgens personal får dras med Elisabeth Lanns och Daniel Bernmars kompromisser. När de blir jagade av sina telefoner måste de svara. De kan inte bryta av som Peter Hjörne gjorde i sin porttelefon.

Så ser den etiska marknadsekonomin ut i liberalismens liberala Göteborg. I liberalismens liberala Göteborg kan de som har mest pengar fortsätta leva sitt lyxliv helt utan bekymmer tack vare stadens informella nätverk. De som hamnat högst upåp i pyramiden behöver heller inte berätta om vad som hänt för medborgarna. Betalat är betalat och medborgarna i liberalismens liberala Göteborg har just betalat 300.000.000 kr för Stampens rekonstruktion.

GT/Expressens reporter fick en lur i örat av huvudägaren för Stampen. Kanske räknas det som en avbetalning? Det är i så fall världens mest värdefulla lur i örat.

När det gäller damage control var Peter Hjörne betydligt skickligare än Maria Rydén, Caroline Szyber och Fredrik Virtanen.

Göteborgs visselblåsar-funktion har för övrigt skördat många framgångar i liberalismens liberala Göteborg. Rubrikerna har braskat: Rekordmånga tips om jäv, korruption och oegentligheter.

Men tyvärr är det nog inte liberaler och kristdemokrater som står för de flesta skandalerna i den liberala staden: utan socialdemokrater och fackpampar från LO.

Vad folk inte har lärt sig är att om de ska fuska ska de fuska ordentligt. Det är svårare att komma undan med ett bröllop i Fiskebäckskil och en resa till Shanghai på holländska KLM än 300 miljoner. När det är så mycket pengar det handlar om klarar den normala hjärnan inte av att ta in vad det är som hänt. Är det något oegentligt är det inte längre vanlig förskingring utan svindleri. Ett brott som man för det första inte kan föreställa sig för det andra inte har hjärta att anklaga någon för.

De få som kanske skulle kunna drista sig till det kanske tvekar när självbevarelsedriften kickar igång.

Vem vill anklaga en av Göteborgs mäktigaste man för svindleri?
Vem vill gå i klinch med nätverket till en multi-miljonär?

Vem vill ta sig an Göteborgs rikaste och mäktigaste om det innebär att du sedan hamnar på parkbänken och får amputera bort fötterna efter en kall vinter?

Om vi lämnar Stampen-härvan där hän ett ögonblick finns det tyvärr fler exempel på korruption och rättsröta i Sveriges framsida. Västkusten är inte bara Bästkusten. Den är mer än blåvitt, Ullevi och Liseberg.

Det första jag hittar om Muteborg är från 11 feb 2012.

Sedan har det rullat på.

Muteborg 2013

Muteborg 2014

Muteborg 2015

Muteborg 2016

Muteborg 2017

Muteborg 2018

Muteborg 2019

När man ser det framför sig är det inte utan ett visst obehag och Peter Hjörne och Stampen kanske får sägas ha ”mutat in” eller ”gnidit in” Muteborg än mer i folks medvetande under konkurshärvan mellan 2016-2018. Det är tragiskt, men det är faktiskt sant.

Och det är klart att flera av Göteborgs feminister kommer sätta tänderna i de manliga nätverk som figurerat i kretsarna kring Stampens rekorddyra rekonstruktion.

Det finns beskyllningar av Cissi Wallin-klass när det gäller Peter Hjörne. Per Nygren på Spanaren skrev 31 Maj, 2016 att Peter Hjörne ”framställts som en girig bolagsplundrare”. Osökt kommer jag alltså in på hur Cissi Wallin framställt Fredrik Virtanen. Ibland saknar man ord, man skäms, kanske inte så långt att man hoppas att hela Sverige blir ett lydrike under Vatikanen, men kanske skulle Påven kunna få Dalsland eller Härjedalen som sitt när Italien går under i klimatkatastrofer?

Det mesta om Stampens konkurs är förmodligen redan skrivit och sagt. Vilket gör att de flesta av oss börjat vänja oss vid att de 300 miljonerna är borta och att vi klarat oss ganska bra utan dem.

Pjäsen på Stadsteatern om haveriet får ses som en blandning av galghumor och katarsis. Bakom pjäsen stod dramatikern Gertrud Larsson, konstnären Pontus Stenshäll och regissören Michaela Granberg. De som sett pjäsen säger att det går att se den utan att halka in på Johannes av korset. (Johannes av korset var en spansk karmelit som myntade begreppet själens mörka natt under 1500-talet. Passar utmärkt när man sörjer förlorade pengar.)

Vi har alltså hört det mesta sägas, skrivas och dramatiseras om Stampens rekonstruktion.

Det som möjligen glömts bort är att de 300 miljonerna gått till en LIBERAL tidning med LIBERALA chefer. Om Liberalism innebär att mediakonglomerat ska räddas med skattepengar – ja då får man hoppas att Göteborgsposten och de övriga tidningarna skänker största möjliga lycka åt största möjliga antal!

Kanske något för LUF och Liberal Debatt när de tröttnat på att döpa om Grönsakstorget?

Mycket roligare blir det inte i denna svarta soppa. Tydligen åt gärna Biskop Brask svartsoppa. Varför oskyldiga gåsar ska sätta livet till den 10 November är lika svårt att förstå som Stampenhärvan, men nu glömmer vi gåsarna och tänker på Biskop Brask istället. Det var han med brasklappen och vilken brasklapp ska jag då lämna för att slippa att bli jagad av Peter Hjörnes liberala gorillor?

Liberalismens torpeder vill du inte bli utsatt för i onödan så jag måste avsluta med några försiktighetsåtgärder.

Jag tror absolut att GP och Stampens tidningar klarar sig bra även framöver. Jag tror inte presstödet avskaffas. Inte heller tror jag att de människor som skriver dumheter i ren illvilja. Det går alltid att se saker utifrån flera perspektiv. Det är nyttigt att få sig en tankeställare ibland. Att uppmärksamma det som kanske inte gått riktigt som man tänkt sig. Att förstå att det goda som man vill uppnå inte alltid blir så gott.

De flesta av oss kommer lyckligtvis att slippa vitt vin och räkor inte bara med Ebba Busch-Thor utan med alla andra kristdemokrater också. Inte nog med det vi slipper förmodligen även rödvin, hummer och kräftor med ledande liberaler. Det kan vara värt bra mycket mer än de 300 kr utslaget man betalat för Göteborgspostens fortvaro.

Den största skandalen av dem alla vore om rikets andra stad inte ens hade en egen morgontidning.

Göteborg behöver sina dagstidningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: