Religiösa motsättningar

Motsättningar mellan olika folkgrupper och religioner kan leda till blodiga uppgörelser. Folkmordet i Rwanda en f.d. Belgisk koloni anses vara det senaste folkmordet i historien. Fast när Eritrea bröt sig loss från Etiopien och Södra Sudan blev självständigt från Sudan innebar det ”friktion” det också.

De flesta människor bryr sig mer om ytliga nöjen än om geopolitik, men att hela tiden gå omkring och skämmas för sin ignorans eller skälla på andra leder ingen vart. Däremot får man nog kosta på sig att ge och ta en och annan gliring med tanke på jordklotets många allvarliga konflikter.

Talade nyligen med en sympatisk Eritrean om hans syn på konflikten i Sudan. För honom var det uppenbart att Södra Sudan var ett bättre ställe att vara på. Juba är en betydligt mer avslappnad stad än städerna i Sudan enligt honom. Du kan gå ut och ta en öl utan att det leder till konflikter med ordningsmakten. Juba ligger vid Vita Nilen en av Nilens största bifloder. Den andra stora bifloden till Nilen heter Blåa Nilen.

Det ska mycket till att lösa världsproblemen. Här i Sverige lyckas vi inte ens lösa våra egna problem. Göteborg har för närvarande stora problem med maffiagängen. Trots det får man väl en smula självdistans om man jämför vårt lands förhållandevis goda situation med den brutala fattigdom som finns i många U-länder, en fattigdom som är jämförbar med hur vårt land hade det på 1700 och 1800-talet. De glorifierade skildringar av monarkin säger mycket litet om folkets umbäranden.

Trots alla problem i Afrika och fattigdomen i Indien tror jag ändå vi behöver komma tillrätta med vår egen situation. Det räcker att gå till sig själv. Du måste städa din egen lägenhet, laga din egen mat, utföra dina egna arbetsuppgifter och den tid som blir över lever du i ett socialt, kulturellt, politiskt och historiskt sammanhang. Fyra fina perspektiv som slutar med att du behöver agera just där du är och där du står.

När det gäller svensk politik hyste jag en hel del oro för Liberalerna och Centern långt innan Malcom Kyeyune skrev klassikern: Det är medelklassen du ska vara rädd för. (2 maj, 2020) Medelklassen är ”stor, dyr och överbelånad” och utan tvekan fick denna krönika mig att bli än mer varse hotet från Liberalerna och Centern i samhällsdebatten. Mycket av kritikenn och elden riktas idag mot SD. Jimmie och hans parti används som slagträn i alla frågor, men vilka är det som regerar och vad håller de på med?

Det är S, L, C och Mp som är på väg att förändra arbetsrätten. Det är S, L, C och Mp som fördärvat stora delar av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Även om det ursprungligen var Reinfeldts plan att förstöra det sociala skyddsnätet i Sverige har Jökens partier ett stort ansvar för att nu så sker.

Religiösa motsättningar är inte alltid så farliga i sig själva. Visst, de kan brinna och flamma upp, men ekonomiska problem, försämrade skyddsnät och arbetslöshet kan vara som att hälla Lacknafta på elden.

Chefredaktörerna för Liberal Debatt (Emma Bustos och Matilda Molander) lyfter nu människans fritid, ”revolutionär kreativitet”. De skriver att fritiden ska upp på agendan, att fritiden ska värnas. Frågan är hur vi ska skunna värna och lyfta fritiden utan att minska arbetstiden? Att bara pressa in mer saker på dygnets begränsade timmar är inte hållbart i längden.

Övriga ämnen som behandlas i Liberal Debatt är liberalernas civilisationskritik, Staffanstorp, svensken som en motvillig europé och mycket annat.

För att kunna föra ut sitt liberala budskap till en större publik skulle de Liberalerna förmodligen behöva anställa fler kommunikatörer, Göteborg Stad hade 236 stycken 2018 och 255 stycken 2019 (Johan Gustafsson, Expressen 22 Okt 2019). SVT har räknat ut att kommunikatörerna kostar Göteborgs Stad 151 miljoner om året. Timbro har presenterat en lista med antalet kommunikatörer i olika kommuner. Helsingborg har 50 och Jönköping 40.

Att liberaler behöver lite vardagsförnuft är något Katarina Barrling behandlar i Svd 2019-03-16 och hon hänvisar då till en paneldebatt arrangerad av Stiftelsen Liberal Debatt. Kanske har liberalerna tagit intryck av såväl vikande opinionssiffror såsom svar och innehåll i sina paneldebatter när chefredaktörerna nu halkat in på fritidens betydelse vilket såklart är nära förknippat med arbetsdagens och arbetsveckans längd. Att förkorta arbetsveckan till 40 timmar får sägas vara en av arbetarörelsens viktiga segrar.

Kyrkan gav oss lediga söndagar.

Socialismen gav oss lediga lördagar.

Liberalismen kanske kan ge oss något mer innan den ger vika för nya ideologier. Just nu tycks den inte kunna hantera vare sig Sveriges religiösa eller politiska motsättningar vilket man heller inte kan begära av ett parti runt 4-5%. Sabunis tålmodiga förändringsarbete har sina meriter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: