Gröna Vågen Göteborg

Fick nyligen ett tips om ett klipp som hette ”Varför flyttar så många från Göteborg”. Det talas om en grön våg, men får man tro Hyresgästföreningen (numera utan Kristofer Lundberg) är det snarare så att urbaniseringen som fortsätter. Servicen minskar. Landsbygden dör ut. Oseriösa mäklare försöker sälja kråkslott och rivningskåkar för mellan en halv och en kvarts miljon. Rivningskåkar som fixare sedan kan fräscha upp och boosta upp priset på med 50-70% och göra sig en hacka.

I alla fall är det inte så svårt att förutse vart Göteborgare drar när de fått nog av stadens stress. Det kan handla om Kungsbacka, Kållered, Kungälv och Ytterby. Det kan handla om Lerum, Floda eller Alingsås. De som vågar sig längre bort (med lite lägre huspriser) gör ett försök i Kinna, Svenljunga, Tranemo, Limmared, Herrljunga, Vårgårda eller Ulricehamn. Därutöver har de som inte har några problem med att köra mycket bil och att våga bo långt ifrån närmsta service naturligtvis en hel mängd orter i hela Västergötland, Norra Halland och Södra Bohuslän att välja på. I mitt personliga nätverk är de hetaste namnen Kinna och diverse småorter i Södra Bohuslän. Vilket kanske inte bara beror på tillfälligheter. Det tycks som att Kinna är en neutral ort och att Bohuslän närhet till havet lockar.

Tittar man på norra Västergötland känner jag mig bekväm med Vänersborg, och förmodligen även med Lidköping, Mariestad och Falköping. Det finns möjligheter om du vill flytta ifrån Götet, men såklart behövs det nästan alltid lite synergi för att det ska fungera. Mina fördomar säger mig att heterosexuella män gärna flyttar till en mindre ort och börjar familj med en dam där, men inte förrän någon dam flyttat in till storstaden och kärleken mellan två själar börjat spira.

Jag känner mig alltid tio år yngre när jag ser fagra kvinnor i en småstad och alltid lika kastrerad när jag tar reda på hur mycket husen faktiskt kostar. Det finns liksom ingen möjlighet att göra något annat än en ”all in” när man ska skaffa sig ett drägligt, nyckehålsfärdigt hus.

Får man tro viskningarna från vinrankorna kan du få ett välbetalt jobb, ett fint hem och en trogen fru om du går med i Plymouth-bröderna. Det finns fler kristna sällskap i Göteborgs Skärgård och norra Småland där det inte saknas vare sig fastigheter, industriföretag eller andra resurser. Jag är avlägset bekant med miljonärer i Nässjö och Tranås, men inte på ett sätt som någonsin kommer att hjälpa mig. Det finns pengar i det här landet och det finns enorma utnyttjade arealer i östra Småland. Om man ringar in området Östra Småland med några streck från Nybro, Vetlanda och Västervik så ser man i första hand ödemark och tomrum. Högsby, Virserum, Hultsfred, Målilla är inga metropoler direkt. Områdena kring Bolmen i Finnveden och Åsnen i Kronoberg är heller inga metropoler.

Det finns runt 750.000 Smålänningar på en yta som motsvarar Belgiens. Det är ungefär lika många som man kan hitta i Göteborg med omnejd beroende på hur man drar gränsen. 988.000 för Stora Göteborg och 578.000 för lilla Göteborg.

Potentialen för ekonomisk utveckling och motsvarande befolkningsboom kan debatteras. Men när havet stiger, ökenmarker breder ut sig, tyfoner och tsunamis sveper över Sydost-Asien och Indien, ja då lär det komma mycket folk som fyller ödemarkerna i södra Sverige. Det finns de som tror att Malaria kommer att skörda många offer i Spanien, Italien och andra medelhavsländer. I ett sånt länge blir det svårt för Ny Demokraterna i Laholm att stå emot pressen.

Så här skriver Anders Svensson (med anknytning till det socialistiska partiet) om fallet Lundberg i Hyresgästföreningen.

”För att den socialdemokratiska byråkratin inte ska få möjlighet att angripa en radikal folkrörelseaktivist är det av högsta vikt att inte ge dem några ursäkter.”

Svensson fortsätter sedan att allt måste ske enligt den stadgar och de regler som finns. Samt att Lundberg gjorde sig skyldig till slarv. Något man även kan beskylla Kristersson för när han glömde att låsa vapenskåpet, men skillnaden var 761 330 kronor till Kristerssons fördel.

Ju mer jag tänker på desto mer självklart blir det att om 750.000 försvinner oavsett hur det sker, av vem och varför lär någon bli rökt, stekt och grillad så fort som möjligt. Finns det en person som kan göras ansvarig så lär den personen bli ansvarig oavsett hur många som är inblandade. Pengar känns och bränns, speciellt i en rörelse där människor faktiskt behövt ARBETA ihop sina pengar.

Med tanke på det har mitt förtroende för Lundberg och hans parti drastiskt reducerats.

Därmed inte sagt att jag vill höja vare sig Pingströrelsen, Baptismen, Filadelfia eller Plymouthbröderna till skyarna. Vad jag kan säga är att 750.000 i handen räcker en bra bit för en skapligt hus i glesbygden. Fördelat på några hundra människor är det däremot inte så mycket och fördelar du det på 1.000 människor är vi nere på ”ingenting”. Att dela ett hus på tusen människor är också ”ingenting”, såvida inte du kan göra det till ett centrum för någon verksamhet: såsom postorder, utbildning eller föreningsliv.

Förr eller senare kommer det såväl en grön våg som en vänstervåg över Göteborg. Men det kan dröja länge. Det kan dröja 10 år. Det kan dröja 50 år. För närvarande fortsätter urbaniseringen, oljeberoendet och högerpolitiken. Miljöpartiet är på väg att halka ur riksdagen. LPO och Vändpunkt har ingen chans att komma dit. Centern har blivit ett nyliberalt parti som slickar George Sourous galoscher. Göteborgs radikala vänsterpartier står utan mandat och Röda Stjärnans bokhandel är marginaliserad.

Övriga röster 2018 i Göteborg: 1,55%
Övriga röster 2019 i Göteborg: 1,3%

Ska det uppstå nya partier och opinioner borde de rimligen uppstå i en lite större stad utanför Stockholm och i lilla Sverige finns det inte så många att välja på. Men att det skulle hända något radikalt i Göteborg är både att hoppas och begära för mycket.

Vill du som människa ha ett bättre liv går vägen på kort sikt genom att fokusera på sig själv, sitt eget liv och sin personliga utveckling. Men opinioner kan ändra sig snabbt och förändringar är möjliga. Även om det för många kanske känns lite bittert att konstatera att den stora förändringen i svensk politik är SD, Sverigedemokraterna. För Göteborgarnas räkning kan man konstatera att Demokraterna gått från 0 till 17% på en enda gång.

Snabba förändringar i Göteborgs opinion är bevisligen möjliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: