Dagens braindump

Det bästa med min blog är de nytta den gör mig personligen, det ska jag inte sticka under stol med. Men om du är här och läser det som står här borde du rimligtvis hysa ett litet intresse för vad som här står.

Och därför ska jag gå rakt på sak.

Det går inte att förklara och redovisa bevis på allting.

När jag tar emot råd från prominenta författare i personlig utveckling som Peter Hollins och Damon Zahariades upprepar de samma tips som du förmodligen hört hundratals gånger de senaste åren. Growth Mindset, Internal Locus of Control, Be Accountable, Be Consistent and Always Take action och så vidare.

Man skulle kunna koka ihop allting till ett par tre ord ”Amerikansk attityd” eller ”Det nuvarande paradigmets önskvärda och nödvändiga beteenden”.

Hur som helst innan jag blir helt obegriplig:

Ibland måste du lita på din inre röst. Du måste handla första utan att förklara allting.
Det gjorde Staffan Hellström när han moderniserade kyrkan i Forshaga och sedan tog sin framgångsrika kyrka några mil längre ned för Klarälven till Karlstad.

Det är vad många framgångsrika personer har gjort: De har agerat utifrån sin vision och sin övertygelse utan att alltid förklara varför de gör som de gör. Vilket man måste göra oavsett vilket samhälle vi är på väg att gå in i, men om vi går in i ett Sverige som blir allt mer överbefolkat kommer det att krävas en omställning – av det egna psyket.

Att agera ifrån sitt samvete, sin tro och sin övertygelse är också vad en person gör när denne säger att – ja det här är det jag tror på, oavsett om denna tro är på Jesus, Allah, Krishna, den helige ande eller någon guru ur den gröna klimatrörelsen.

Staffan Hellström säger sig ha gjort den gamla tradtionella kyrkan till en nutida församling för nutida människor. Den utvecklingen är önskvärd i de flesta sammanhang i Sverige och Europa. Det är en förutsättning för att vi ska få en grön våg där folk flyttar TILL glesbygden snarare än FRÅN den. Men Hellström gjorde inte religion av vare sig den gröna rörelsen eller landsbygden. Tvärtom flyttade han FRÅN Forshaga TILL Karlstad vilket i klartext innebär att hans kyrka och rörelse urbaniserades.

Vilket är helt tvärtemot ”den gröna vågen” och kanske också är tvärtom det gröna sönderfallet i Detroit.

Bland svenska protestanter är det vanligt att kritisera påven och den svenska alt-right-rörelsen gör allt de kan för att diskreditera Stefan Löfvén för att han tagit in Sveriges beskärda del av de 26 miljoner flyktingar som finns i världen 2020. (2019 beräknades antalet till 71 miljoner.)

Men vad gjorde Stefan Löfvén? Han följde socialdemokratins doktrin om den internationella solidariteten och han såg till att behålla makten trots att högerfalangen med SD vunnit valet .

De närmaste 30 åren räknar man med 18 miljoner människor måste fly från Bangladesh på grund av att havet stiger. Mellan 2.6 och 3.3 miljoner anses redan ha flytt från Bangladesh till Indien och Pakistan.

När man funderar på var man vill bo, vad man vill jobba med och vilka fritidssysselsättningar man ska hålla på med framöver ska man kanske inte blunda för de globala flyktingströmmarna och hur de kommer att förändra vårt land i grunden.

Om det sipprar in 2 miljoner klimatflyktingar från Bangladesh de närmaste 30 åren innebär det att det kommer 66.000 flyktingar som behöver någonstans att bo . Om vi halverar prognosen till 1 miljon personer från Bangladesh blir det ändå 33.300 klimatflyktingar per år att hantera för svenskt vidkommande.

Då är det kanske inte läge att köpa aktier i något hotell. Risken blir ju att staten helt enkelt konfiskerar hotellkedjorna som en mindre del i ett större åtgärdspaket. De kommande klimatkatastroferna i Bangladesh går inte att twittra bort och är rimligen av större vikt än klanen Wahlgrens senaste äventyr. Klanen Wahlgrens shopping- och konsumtionsorgier är visserligen långt mindre sympatisk än Pingströrelsens ”nyandliga väckelse” i min värld. Men ibland får jag för mig att de ”världsfrånvända” elementen i konsumtions-religionen och i den nyandlinga väckelsen går hand i hand. Det skulle inte förvåna mig om höga kristdemokrater shoppar och hycklar hela veckan och sedan viftar bort sin överkonsumtion med att gå i kyrkan på söndagen.

I det läget kan man undra hur etiskt försvarbart det är att ständigt framställa sossar som träskallar och betongklossar. Kanske finns de verkliga träskallarna i högerpressen där man inbillar sig att ”marknaden” ska lösa alla problem? Det är tack vare marknadens fanatiska fokus på produktion och konsumtion utan hänsyn till ”dolda” miljökostnader som uttorkade floder, värmeböljor, för att inte tala om sociala kostnader som massarbetslöshet och utmattningsdepressioner.

Med risk för att verka vulgär och tjatig i ett: På vilket sätt kan dagens såpor med Wahlbergs-klanen och Ex on the Beach i topp motivera nedmonteringen av Försäkringkassan och Arbetsförmedlingen till Förnedringskassan och Arbetsförnedringen?

Dra era egna slutssatser om vad som händer i ett land som avvecklar grundtryggheten när miljontals klimatflyktingar står utanför och knackar på dörren. Sälj sedan dina aktier i de företag som inte längre kommer att vara privata när turbulensen dragit igång på allvar. För har du pengar i de företagen ser du dem aldrig mer. Din sommarstuga kan du glömma – den kommer någon från Bangladesh att få från staten och någon ersättning får du förmodligen inte. Den ”privata äganderätten” gällde den under Vilda Västern, 2:a Världskriget eller under Maos kulturrevolution?

Det finns en anledning att Trump bygger en mur längs med den mexikanska gränsen.

Det finns en anledning till den historiska kriminaliteten i Miami.

Det finns en anledning att Michael T Klares bok om Pentagons perspektiv om klimatförändringar fritt översatt heter: Hela helvetet brakar loss. Eller att Gwynne Dyer nämner relationen mellan Kanada och USA i sin Climate Wars. Med tanke på att Kanada har så mycket av jordens sötvattensreserver vore det klokt om det svenska försvaret utgick ifrån att USA kommer att anfalla, ockupera och annektera Kanada i sin omvärldsanalys.

Om 800 miljoner var kroniskt undernärda 2016 och som mest 13 miljoner svältande fanns i Somalia under deras kris – vad händer då när de verkliga miljökatastroferna kommer, de som får allt annat att blekna? Vill du då forfarande ha aktier i hotellbranschen eller investera i sommarstugor? Kommer du fortfarande tro att folk respekterar den privata äganderätten och att marknadsekonomin löser problemen med en osynlig hand?

Om inte är det dags att snegla lite på andra ideologier.

Vårt jordklot är på väg att begära ut skilsmässa från oss och vi lär förlora bra mycket mer än vad Prins Daniel gör om Kronprinsessan skiljer sig från honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: