Meditation, yoga och e-handel

Idag på morgonen hörde jag en sammetslen röst om meditation, yoga och att uppskatta livet. Det var en röst som helt enkelt var bedårande. Så honungsmjuk var hennes röst och så förträffligt var hennes ordval att det var en person som helt enkelt inte gick att misstro.

Men som alla vet – skenet kan bedra . I slutet av TV-programmet (som jag länge trodde var ett radioprogram innan jag upptäckte att TV:n stod på) kom namnet på kvinnan upp. Hon hette Maria Borelius. Det var ett namn jag tyckte mig känna igen. Först blandade jag ihop kvinnan med Maria Scherer, men nu för tiden är vare sig en Iphone eller en android särskilt långt borta.

Det visade sig att det var fler än jag som förmodligen uppfattat Maria Scherer som en trovärdig person. Såväl investerare som en viss Statsminister.

Maria Borelius hade ingen erfarenhet av handelsfrågor när hon blev Handelsminister under Reinfeldt. Efter sin utbildning i naturvetenskap och vetenskapsjournalistik jobbade hon som programledare i populärvetenskapliga TV-program. Sedan publicerade hon böcker i föräldraskap. I slutet av 90-talet var hon en tongivande profil i K-world som förbrukade 700 miljoner i riskkapital.

Under åtta dagar i Oktober 2006 var Borelius Handelsminister i Reinfeldts regering. Ett mycket märkligt val på förhand, och ett än märkligare val i efterhand. Det visade sig att Maria Borelius inte hade betalat TV-licensen och dessutom använt svart arbetskraft i hemmet.

Numera marknadsför Maria Borelius en anti-inflammatorisk livsstil i en amerikaniserad bokserie från HarperLife. Det förekommer även titlar som bliss och förundran i hennes serie.

Kanske ska man inte vara förvånad (eller förundrad) att en f.d. Moderat riksdagsledamot psykologiserar stressläkning till något som inte har det minsta med arbetsmiljö, Försäkringskassan, samhällsklass eller det sociala skyddsnätet att göra.

Om du är stressad, tillbringa mer tid att se på solnedgången, meditera, gå 10.000 steg per dag och gör något gott med kycklingbröst. Börja första dagen med te, valfri mjölk och två riskakor då aktiverar du cellerna i din kropp epigenetiskt. Ungefär så *börjar* det och sedan fortsätter det i samma stil.

För att sammanfatta det hela: Mat, dryck, kosttillskott, mål, tacksamhet och vila är allt du behöver – människan är en fysisk varelse och inte ett politiskt djur. Huvudsaken är bara att du kan uttrycka det på nya sätt så du blir hänryckt som om det vore Kristi Himmelsfärds dag.

Tillsammans med Sven Otto Littorin och Per Bill författade Maria Borelius boken Sverige behöver ett nytt arbetarparti. Aftonbladet avslöjade att Sven Otto Littorin köpt en falsk magisterexamen på nätet. Aftonbladet publicerade även en artikel med en annan allvarlig anklagelse som Littorin sedermera dementerat.

Det är klart att man tycker synd om både Borelius och Littorin trots deras tveksamma livsval och lika tveksamma affärer. De kan tyckas privilegierade utåt sett, men dras med sina egna bekymmer och båda två är och förblir människor med mänskliga problem.

Media kan vara obarmhärtigt när enskilda saker granskas och förstoras upp.

Att Maria Borelius bryr sig allt mer om hälsa, kost, yoga och meditation visar att det finns viktigare saker i livet än miljardföretag, snabba klipp och att vara programledare i TV. Likaså visar det att även människor som tillhör eliten blir äldre och behöver ta vara på sig själva.

Att skippa TV-licensen och köpa svart hemhjälp är förvisso ganska försumbart jämfört med att ge 140 miljoner i statsbidrag till IT-jätten Facebook, även om det var 140 miljoner som gav 56 nya jobb. De IT-företag som bygger serverhallar i Sverige gör det för att de får skattelättnader och ekonomiska bidrag. Det räcker med att gå in i en serverhall för att se att det inte finns mycket att jobba med där. En rackserver sköter sig själv 24/7, du behöver byta ut en bit hårdvara då och då, men självklart är det inte något som kan generera speciellt många jobb.

Det finns en annan e-handelsjätte som ska etablera sig i Sverige och de personer som säljer varor på nätet kommer att få en mycket svår konkurrent. Många svenska e-handelsföretag kommer att gå omkull när Jeffs Juggernaut etablerar sig i norden. Jeff föddes i Albuquerque, New Mexico och har varit världens rikaste person sedan 2018.

Det lär vara enklare att meditera, yoga och köpa svart hemtjänst än att starta en ny e-handels-jätte.

Att skippa TV-licensen och köpa svart hemhjälp är förvisso ganska försumbart jämfört med att ge 140 miljoner i statsbidrag till IT-jätten Facebook, även om det var 140 miljoner som gav 56 nya jobb. De IT-företag som bygger serverhallar i Sverige gör det för att de får skattelättnader och ekonomiska bidrag. Det räcker med att gå in i en serverhall för att se att det inte finns mycket att jobba med där. En rackserver sköter sig själv 24/7, du behöver byta ut en bit hårdvara då och då, men självklart är det inte något som kan generera speciellt många jobb.

Det finns en annan e-handelsjätte som ska etablera sig i Sverige och de personer som säljer varor på nätet kommer att få en mycket svår konkurrent. Många svenska e-handelsföretag kommer att gå omkull när Jeffs Juggernaut etablerar sig i norden. Jeff föddes i Albuquerque, New Mexico och har varit världens rikaste person sedan 2018.

Av IT-febern från slutet av 90-talet blev det mest konkurser och ett fåtal stora vinnare som tog hela kakan.

Det lär vara enklare att meditera, yoga och köpa svart hemtjänst än att starta en ny e-handels-jätte. Men yoga och meditation kan inte kompensera för marknadsekonomins mördande konkurrens. Vad är vitsen att leva för yogamattan om det ekonomiska systemet för dig till utmattningsdepression, utbrändhet och kollaps i alla fall?

Myten om den ”lycklige entreprenören” är seglivad trots att de allra flesta nya företag går omkull.

Att fler väktare innebär större säkerhet snarare än nyfacism kanske du inte tycker om en väktare slår omkull en cyklist så att denne bryter foten. Speciellt inte om det hade räckt att ropa ”Stanna, det är förbjudet att cykla här”. Att skjuta ihjäl personer med Downs Syndrom, eller slänga gravida kvinnor av tunnelbanan kännetecknar inte heller rättsstaten. Men det är samma personer som förespråkar myten om ”den lycklige entreprenören” som förespråkar högre säkerhet genom fler väktare och tungt beväpnade poliser.

Bli därför inte förvånad om det bland nyfacisterna finns personer som marknadsför sig själva med hälsotrender, linssoppa, chiabröd och mjölksyrade grönsaker.

Att få saker och ting låta bättre än de är, och att bjuda på exklusiva maträtter och nöjen med fina titlar kan vara ett sätt att gömma sig för politiska realiteter och gå med i sällskap och koalitioner du innerst inne vet du borde undvika.

Att äta bovetebullar, rostade valnötter och rökt tofu kan vara gott, men det är ingen revolution som kan jämföras med vare sig den ryska eller den franska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: