Kungafamiljen och kristendomen

En bekant till mig ställde sig nyligen frågan: Varför har vi en kungafamilj? Frågan var ställd i presens, det vill säga varför har vi fortfarande en kungafamilj med tanke på arbetarrörelsens framväxt, upplysningen och demokratin?

Det är ju knappast för att sälja skvallertidningar.

I ett annat sammanhang kom det fram att de som kritiserar högerextrema rörelser kan bli utsatta för hot och förföljelse. Alexandra Pascalidou var ett namn som jag fick upp på näthinnan.

I dagens samhälle har nationella strömningar gjort sig gällande i form av AFS och till och med Nordfront. Märkligt nog har Lars Adaktusson länkat till Nordfronts nyhetsflöde i sociala media.

Det jag vill komma till är: nyfacism med de etniska rensningar de kan medföra är kopplade till såväl kungamakt som religion.

Det bästa exemplet är väl det trettioåriga kriget blodiga fälttåg som var en blandning av oheliga allianser mellan höga präster, kungar och adelsmän. Även etniska rensningar på Öland, i Skåne, Blekinge och Jämtland har förekommit när kungamakt och kyrka gått hand i hand.

Kungamakten behöver lojala adelsmän och lojala krigare, samt höga prelater i kyrkan med lojala präster som lockar med livet efter detta. Som skyller maktspel och maktbegär på änglarna, Gud och djävulen även om historien även kan ses som en situation där överheten förtrycker folket.

Våra sedlar har inte länge motiv från kungalängden. I England råder en kris bland de blåblodiga. Den engelska prinsen Harry har gift sig med en amerikansk skådespelerska och den kronprinsessan med en mamma som jobbat som arbetsförmedlare. Sossarna har tagit sig in i kungahuset. Slotten står kvar inklusive Sofiero, men hur länge överlever den svenska monarkin?

Kanske får framtida delar av kungafamiljen förvalta sitt kapital bäst de kan. Arbetarrörelsen kan få svårare att motivera apanaget i framtiden.

Det kan också bli så att högervinden blåser vidare och lojaliteten mot kungafamiljen blir en vattendelare. Även om det lika gärna kan vara så att SD har toppat och politiken ”normaliseras” framöver.

Tittar man på de händelser i världen som *föregick* de två världskrigen i Europa kan man konstatera att det fanns en religiös rörelse som föregick även de två världskrigen. Pingströrelsen uppstod det första årtioendet på 1900-talet. Den här ”väckelsen” kanske snarare var ett ”insomnande”? Istället för att se livet och verkligheten här och nu som det var, flydde pingstvännerna in i extas och tungomålstal.

I Sverige tog rörelsen avstamp i Filadelfiaförsamlingen 1919. Filadelfiaförsamlingen i Knutby är ökänd, men såväl församlingen i Knutby som partiet Kd kommer ifrån karismaktikern Lewi Pethrus.

Vad betonar Pingstkyrkan?

Människan som syndare, den heligaste Guden och de yttersta tiderna. Det är en miljö som är kompatibel med facism och nyfacism. Det är en miljö som både kan bekämpa och leva i symbios med facism, kapitalism, nationalism och krig.

Men religion är mer än så: Den erbjuder gemenskap, hopp och kärlek. Den innehåller ljus i mörkret. Den kan innebära framtidstro och delaktighet i något större. Människan tycks sedan begynnelsen ha haft ett inneboende behov av såväl tron på något större (Gud eller gudar) såsom riter, ritualer och olika former av handlingar med helig innebörd.

En enkel tanke är att religionen är den smärtlindring utsatta människor behöver för att överleva när noradrenalin och kortisol sprutas ut i blodet i direkt skadliga mängder. Förr i tiden var livet hårdare och det är inte så svårt att förstå hur religiös fanatism kunde överleva.

Dagens religion fyller dock andra funktioner än den gjorde förr. Den kan innebära en trygghet på flera sätt. När hjärnan är överbelastad, alternativen för många, datamängden enorm är det lättare att hänvisa till en allsmäktig, personlig och allvetande Gud än till kaos, slump och tillfälligheter.

De flesta kanske någon gång haft nöjet att lyssna på en kristen människa som påstår att livet skulle vara helt och hållet meningslöst om det inte fanns en god och kärleksfull Gud.

Jag har haft nöjet att lyssna på en del präster från det svenska bibelbältet runt Jönköping. Jag har deltagit i relativt avslappnade och familjära gudstjänster som varit riktigt trivsamma även om jag inte fastnat för vare sig dem eller den organiserade kristendomen.

Men jag tror att ett frivilligt tioende, av modell Mormonkyrkan, till en församling förmodligen är en bättre och tryggare lösning förden enskilda människan än skatter till en centralmakt och kungligt apanage. Kronprinessan Victoria flyr knappast till Vatikanstaten om hon abdikerar. Men oavsett om kronprinsessan abdikerar eller ej tror jag Estelle blir den sista kungligheten på svensk tron. Tiden har runnit ut för monarkin och kanske har den även runnit ut för den traditionella kristendomen.

Det kan tyckas vemodigt och sorligt, men vi får göra det bästa av de sista åren för dessa företeelser. Den nya tidens bärande krafter lär inte komma utan skrik, tårar och födslovåndor. Och även när post-kapitalismen etablerat sig lär den nya tidens ekonomi, grön, rödl, gul eller blå-grå, ha en samhällsekonomi med barnsjukdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: