Ny Demokrati

Vad hände egentligen med Skara-Berts Ny Demokrati?

Som så vanligt tar de kommentarer jag gör på mitt inlägg helt andra spår. Det senaste inlägget gjorde att bekanta till mig kom in på allt ifrån Ingvar Kamprad, Gekås i Ullared, skivbolaget Marianne med riksprofilen Bert Karlsson och via den vägen 90-talets trollslända Ny Demokrati.

Mina åsikter om partiet Ny Demokrati är numera nästan obefintliga. Åsikterna om och intresset för dem dog helt efter de åkte ut riksdagen och kanske faktiskt tidigare än så då det inte tycktes hända så mycket sedan de väl kommit in i Riksdagen.

Slutet för Ny Demokrati kom i vad jag då betraktade som en kollaps. Och även nu när jag studerat slutet för partiet i efterhand är det svårt att använda något annat ord än just kollaps. Dock talar vi inte om den ekologisk kollaps som bland annat David Jonstad förutspår.

Av vad jag kan förstå avgick Ian Wachtmeister som partiledare med buller och bång. Striderna med Bert Karlsson blev för stora.

Wachtmeister ersattes av Harriet Colliander som sedan efterträddes av Vivianne Franzen.

Det kan tyckas som att det mesta som är värt att säga och skriva om Ny Demokrati redan är sagt och skrivet. En del skulle säga: ”och mer där till”.

Att kvällstidningar, Siewert Öholm och inte minst Bert Karlsson själv låg bakom framgången på det tidiga nittiotalet är min analys. Partiet surfade på populistiska och högerpopulistiska vågor av samma slag som fört SD till riksdagen.

Partiet fanns kvar i Laholms kommun till 2002 och så sent som 24 Jan 2018 (GP) sade sig Halmstads John Bouvin vilja starta upp partiet igen inför riksdagsvalet 2018.

( I slutändan kom John Bouvin att toppa Skånepartiets Riksdagslista 2018. Det går att hitta X antal videoklipp med John Bouvin på YouTube varav ett klipp från 22 mars 2019 då han blir intervjuad av det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Han talade bland annat om ”islamisering” och 235.000 fattigpensionärer. Han propagerade där för att rösta på AFS framför en korvbil och i bakgrunden syns AFS partiledare Kasselstrand.)

I ett annat videoklipp från 24 maj 2016 på Raoul Wallenbergs torg var Bouvin direkt aggressiv och fientlig under banéret ”Folkets demonstration” med folket för Sverige. De citat som blev hans fall i Ny Demokrati framstår som representativa om man bara ser dessa nya videor på YouTube. Det finns andra radikala personer från Halmstad, den jag närmast tänker på är Peter Wahlbeck.

Även Bert Karlsson omskrivs i GP den 24 Jan 2018 angående partiet ”Skara Framtid”.

Åter till Ny Demokrati…

Efter att Vivianne Franzén roddat partiet i tre år leddes det 1997 av Bengt G Andersson, 1997-1998 av nämnda John Bouvin, 1998-199 av Per Anders Gustavsson och 1999-2000 av Ulf Eriksson.

Den 25 Februari 2000 försattes partiet i konkurs, men enligt Wikipedia finns flera lokala avknopplingar inklusive partiet Folkviljan på Orust.

Partiet har knoppat av sig till Avesta, Österåker, Götene och det seglivade fästet i Laholm blev Laholmspartiet.

Harriet Colliander föddes i Linköping och har haft en anställning på Riksantikvarien.

Vivianne Franzén föddes i Bromma.

Bengt G Andersson har varit vice ordförande för Sveriges pensionärers intresseparti.

Per Anders Gustavsson heter numera Per Anders Sturk och har sedan 2018 varit engagerad i Sverigedemokraterna i Lilla Edet.

Ulf Eriksson satt i riksdagen för Ny Demokrati för valkrets Gävleborg och gick till Moderaterna efter att Ny Demokrati konkursade.

Får man tro siffrorna har det gått hyfsat för avknoppningarna från Ny Demokrati. Många skulle säga dessvärre.

Götenes framtid fick 11.79% 2018.

Staffanstorpspartiet hade minst 1 mandat fram till 2010.

Österåkerspartiet hade tidigare något mandat, men 2018 räckte 1.56% inte fram till något. (Österåker ligger i Uppland norr om Stockholm, centralorten heter Åkersberga.)

Folkviljan som Orust hade som flest 5 av 41 mandat eller 11,54% av rösterna i valet 2010.

Avestapartiet har lyckats hålla runt 5% av rösterna sedan 2006.

Markbygdspartiet är numera nedlagt men hade drygt 7% av rösterna både 2010 och 2014.

Av vad jag kan se lockar högerpopulismen drygt 5%, men sällan mer än 10% i några få kommuner i Sverige. Där finns förmodligen några hårdnackade och karismatiska ledare som drar röster.

Faktiskt ingenting jag känner någon större oro för, men det är klart att Liberalerna framstår ju som en välorganiserad, väloljad och sammanhållen segermaskin i jämförelse med dessa små klickar.

Det är för mig fascinerande att låta det stora antalet väljare och deras livsöden, behov och möjligheter att sjunka in.

Det är en utmaning för politikerna att nå fram till medborgarnas verkliga önskningar och behov. Något som i den bästa av världar skulle kunna göras utan att skapa onödig polarisering genom att ställa grupper emot varandra.

Trots den tokroliga melodin häng me, häng me, shower med staplade ölbackar och en fyndig logotyp som påminner om Berts ansikte känns de avknoppade frukterna till rörelsen mer tragiska än komiska. Det stämmer till eftertanke att människor kan tänka så annorlunda än en själv.

Även om jag är glad att slippa Ny Demokrati i riksdagen kvarstår de svåra politiska utmaningarna med rättvis fördelningspolitik, trygghet, ekologisk hållbarhet, djurrätt och den kommande klimat-kollapsen.

Det är mer växande respekt jag betraktar andras politiska engagemang då det är krävande, tar tid, kraft, energi och resurser. Och efter att ha sett det arbete politiker plöjt ned på hemsidor, bloggar och hört och sett diverse tal har jag fått en utökad förståelse för att de inre idealen kan vara långt bättre än vad den enskilde väljaren tror.

Att studera Ny Demokratis hastiga uppgång och fall får mig att bli varse att nya partier kan dyka upp. De kan nå oväntad framgång snabbt. Och även om framgången på riksplanet blir kortvarig kan diverse lokala kvarlevor bli kvar längre än man förväntat sig. Vilket får mig att tänka på begreppet Den Långa Svansen (Wired, 2004).

Ha det gott nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: