Besvikelser och axelryckningar

Det kan väl vara värt att konstatera att medan Ny Demokrati och SD inte berör mig nämnvärt så gör faktiskt Liberalerna det. Vilket såklart beror på att jag har högre förväntningar och hopp angående medlemmarna i Liberalerna.

Partiets sympatisörer rymmer högutbildade tänkare. Det finns lärare, forskare, journalister och akademiker som röstar på L. Partiet rymmer så pass många människor högt upp på samhällsstegen med fina villor och betydande resurser. Det är människor som borde veta bättre, göra ifrån sig bättre och framförallt lyckas bättre inom politiken. De borde visa ledarskap. De borde uppvisa insikt, karaktär och fylla etern med visioner.

Det är inte utan att man återkommer till Gästkolumnen av Kyeyune i Göteborgsposten den 2 Maj 2020. Den med titeln ”Det är medelklassen du ska vara rädd för.

För ett sätt att se på det är att Liberalernas tystnad och ignorans är att de tillåter SD att växa och driva opinionen. Samt att medelklassen i allt högre omfattning går till M och Kd om inte direkt in i SD.

Det är även värt att notera att Malcom Kyeyune haft fler inlägg med snarlika teman:
Striden kommer att stå mellan kommunerna och staten (2019-11-09)
Medelklassen har ingenstans att fly (2019-09-28)
Han har även skrivet om ”Landet som inte var förbrett” och ”Teknokratins intellektuella fattigdom”

Den tredje december 2018 ställde han frågan: Hur ska ett land som har allvarliga problem att smälta en befolkning på tio miljoner klara av en befolkning på elva miljoner?
Kyeyune menar att kraschen är oundviklig för att vi är på fel kurs.

Det finns följdfrågor:

Hur klarar Sverige 12 miljoner invånare?
Hur klarar Sverige 13 miljoner invånare?
Hur klarar Sverige 14 mlijoner invånare?

Vad ska vi göra med anstormingen från vår beskärda del av klimatflyktingar? De närmaste trettio åren förväntas det komma en kvarts miljard av dem. Det är inte precis så att klimatproblemen kommer att minska risken för krig och konflikter heller eller att klimatkrisen kommer att vara över 2050.
(Prognosen på 250 miljoner klimatflyktingar är beräknad på antalet globala flyktingar de närmaste trettio åren fram till 2050.)

Jag är ingen guru, men att världens befolkning ökar samtidigt som oljan sinar och koldioxiden i atmosfären ökar är inte betryggande.

Inte heller att vi människor är så nöjeslystna och drivs in i konsumtion varken vi själva eller planeten har råd med.

Det är möjligt att det är cyniskt att tala om överbefolkning, barnbegränsning och preventinmedel. Men det senaste året har jag sett fler annonser för sterilisering än jag gjort tidigare år så en gryende insikt om att vi människor kanske är för många för planeten har nog slagit allt fler människor. Frågan om överbefolkning kommer allt närmare makthavare och politiker. De kommer att behöva ta in att jordklotets resurser är ändliga och att det inte finns något jordklot i reserv att förbruka.

Eftersom människan är den art som orsakat den här planeten störst skada är det egentligen inte cyniskt att lyfta frågan om sterilisering och barnbegränsning. Även om det inte var en fråga som ens kom på tanke när staten Sverige instiftade barnbidraget.
Covid-19 ska kanske ses som ett nödvändigt ”beta-test” för hur mänskligheten klarar en verklig kris. Många har varit tvungna att se över sin livsstil och sina prioriteringar sedan utbrottet Mars 2020.

En del personer har tänkt till lite extra på vilka utmaningar vi människor står inför.
Greta Thunberg fick sitt genombrott 2018. Hela 2019 rönte hon och klimatfrågorna stor uppmärksamhet. Flygskam blev ett begrepp. Gretas livsstil utan flygresor, kött, och onödig konsumtion kan komma att bli en nödvändig standard för större delen av mänskligheten framöver. Vegankost har trendat i över två år. Det blir bara större.
Media (och därmed mänskligheten) har haft svårt att koncentrera sig på mer än en sak åt gången. 2020 är det Covid-19 för hela slanten även om Black Lives Matter gjort tappra försök att etablera sig. 2021 lär det bli något nytt, 2022 lika så. Varje år har sina ämnen.

Den gröna rörelsen har vuxit sig stark och att intresset kring den lär öka för varje ny naturkatastrof. Kommer Försäkringskassan kunna betala ut ersättning för de som är långtidssjukskrivna för klimatångest? Hur diagnosticeras en sådan ångest?
I takt med att insikten om hur viktigt vårt ekosystem borde biologer, ekologer och föreningar som Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen komma mer i ropet framöver. Men det kommer också att efterfrågas nya mer radikala metoder och organisationer. Organisationen Extiniction Rebellion har gjort reklam på flera ställen i Göteborg och även omtalats i debatten inne på Börsen. Det finns även ett nytt miljöparti: Vändpunkt. Det grundades av bland andra Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets.

Det tycks som att Schlyter varit den drivande bakom det nya partiet och att det grundades i Färgelanda.

På hemsidan återfinns tre avdelningar: Skåne, Uppsala och Stockholm.


Partiets första kongress hölls 31 Maj 2020 och valdes bland annat Max Andersson och Thomas Hahn in. Max Andersson har tidigare suttit i EU-parlamentet. Thomas Hahn är docent i ekologisk ekonomi.

De tre ursprungliga avhopparna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets sitter ej (längre) i styrelsen.

Hur bra det går för Partiet Vändpunkt återstår att se, men det tycks vara Carl Schlyter som varit den drivande kraften bakom partiet än så länge trots att han blivit entledigad från styrelsen.

När jag går igenom en del av hans motioner finner jag dem otroligt klarsynta.

De berör ökat inflytande för jordens fattigaste länder, basinkomst, bekämpad korruption och skärpt exportkontroll av krigsmateriel.

Partiet fick tyvärr bara 0,12% av rösterna i valet 2019 och risken är att Schlyter och hans parti blir ”en röst i öknen”. Trots att det han säger och partiet står för förmodligen är långt klokare än det mesta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: