Liberalerna under spärren

Jag fick en hel del kommentarer på mitt förra inlägg om Liberalerna. En person tyckte att jag gått för långt och sa lite skämtsamt att jag ”malde sönder” liberalerna till ”köttfärs” och kallade mig liberaldödaren. En annan tyckte jag skulle vara lite mera pedagogisk, tydlig och faktabaserad.

Flera andra åsikter finns såklart.

Det kan vara värt att poängtera att mina reflektioner kanske inte nödvändigtvis är faktabaserade, åtminstone inte fullt ut. Snarare är de åsikter och därmed subjektiva uppfattningar. Men det är ändå min förhoppning att mina åsikter inte ska vara hel gripna ur luften.

Väger jag samman det som sagts OM liberalerna och hur utvecklingen i partiet ser ut tycker jag det är nödvändigt för mig att konstatera att liberalerna har problem.

Jag tycker inte det gör mig till en dålig människa att göra detta konstaterande.

Om en av dina vänner eller bekanta är på väg att förstöra sitt liv genom dåliga beslut – ekonomiska, rättsliga eller psykologiska är det då inte bättre att säga ifrån än att låta det ske?

Liberalerna är inne i en negativ spiral. De tappar väljare. De fattar fel beslut. De vidtar fel åtgärder eller för få åtgärder.

Nyamko Sabuni gav ut sin bok ”Det nya Sverige”, 2010, men det var inte en bok som gav något större eko. För mig var det en besvikelse. Den innehöll enligt mig inte tillräckligt mycket för att bli en stor bok. Reaktionerna på den har också uteblivit. Den har drunknat i utbudet just för att den inte står för så mycket.

Den 19 December 2018 skrev Martin Klepke att den svenska liberalismen vred sig i dödsplågor. Klepke skriver att det nuvarande Liberalismen har gått ifrån traditionen som Folkpartiet gjorde till sin. De har lämnat Bertil Ohlins tankegods.

Ska man spetsa till det har Liberalerna alltså kastat sina traditioner på soptippen.

En talande bild var när Jan Björklund militären vann över humanisten Birgitta Ohlsson.

I en insändare i Arbetarbladet från 17 juni 2019 skriver K G Skoog att Liberalerna sällat sig till extremhögern där det redan finns gott om partier. Skoog noterar även han att Björklund hade militär bakgrund och att utvecklingen högerut därför var naturlig. Och han menar att risken att Liberalerna åker ur riksdagen är överhängande.

Partiet har tappat sin profil.

För någon vecka sedan var gästade Nyamko P1-morgon och talade om fattig-Sverige. Samtidigt får partiet ett stöd tydligt under 4%-spärren. Kantar Sifo gjorde i slutet av juni 2020 en sammanvägning av flera opinionsmätningar. Resultatet publicerades i bland annat Expressen den 27 juni och visade att både Mp och L låg under 4%-spärren. De nådde bara 3.4% vardera.

Den här situationen kan uttryckas på flera sätt – men att det finns ett missnöje med Liberalerna hos väljarna torde stå klart. De tidningar, kåsörer och tyckare som borde försvara Liberalerna gör det inte. De flesta går antingen åt höger eller vänster om dem. Kanske får Liberalerna en viss draghjälp av P1 och debatten om att de tappar väljare. Men det blir svårt för Mp och L att slå sina påsar ihop.

Kanske förbereder sig väljarna för att rösta bort Liberalerna medan Liberalernas ledamöter förbereder sig på att försvinna som parti.

Liberalernas långsamma död är knappast något glädjeämne. Men att skydda kapitalets priviligerade när fattigdomen ökar är inte demokratiskt smart. I en demokrati vinner ju till skillnad från i marknadsekonomin många fattiga över få rika. Eftersom de helt enkelt har fler röster. Vänstern var en gång långt mindre än Folkpartiet. 1985 hade vänstern 19 mandat mot Folkpartiets 51. 2018 fick vänstern 28 mandat medan Liberalerna fick 20.

Kanske visar det en del på hur vårt samhälle ser ut och att Liberalerna inte upptäckt fattig-Sverige förrän nu kanske säger mer om dem än om landet.

Men väljare är rörliga. Om Liberalerna börjar föra en politik folk vill ha, hålla ett samtal folket vill delta i kan partiet snabbt vinna väljare igen. Kanske är det dags för medvind och medgång för Liberalerna framöver?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: