Liberalismens kris och hotet mot Östra Göteborg

Liberalismens kris kan få allvarliga konsekvenser för Göteborgs inneboende dynamik. Göteborgsandan är redan under attack och begreppet Muteborg är etablerat. Liberalerna håller fast vid gamla tiders klyschor, men vi lever inte längre på sjuttiotalet, åttiotalet eller ens nittiotalet. Westerbergseffekten har sedan länge tonat av. Det går inte att leva på gamla meriter och att utföra ett namnbyte utan att samtidigt ha ett politiskt program som motsvarar människors behov och efterfrågan är förödande.

Liberalerna ska vara glada att de överlevt så länge som de har. Från ett perspektiv ser det nästan ut som att Björklund tillsattes för att montera ned partiet. Birgitta Ohlsson hade kanske varit bättre ur ett etiskt perspektiv, men hon lyckades inte erhålla någon tillräcklig uppslutning kring sina toleranta och vidsynta idéprogram. Kanske framstod en del av hennes ställningstagande som opportuna. Engagemanget i staten Israel skrämde bort vänsterväljare. Ställningstaganden för republiken skrämde bort högern. I Ohlssons åsiktsbukett fanns lite för många kontroversiella åsikter. Om Birgitta tillhörde vänstern inom partiet tillhörde Jan Björklund högern och vi vet hur det gick. Jan Björklund tog rodret och etablerade partiet på nivåer allt närmare 4%-spärren.

Det är ur den svaga, urvattnade, meningslösa liberala ideologin vi ska sätta in de två partier som fått mer luft under vingarna: Kristdemokraterna och Vänstern. Båda har tagit tydlig ställning för ideologier vars innehåll inte på samma sätt är allmängods. Liberalernas idéprogram är redan klart. Människor har nu så mycket valfrihet och så många sätt att handla på att de är nöjda och tycker att det räcker. Men i takt med att Liberalerna har färdigställt sina program har de inte tagit sig an nya och står därför tomhänta inför väljarna.

Det är därför man kan tycka att Liberaler i Göteborgsdebatten låter allt mer desperata och det liberalerna säger klingar allt mer falskt. Daniel Bernmar drar i egenskap av Vänster till sig långt mer kritik från borgarpressen än Elisabeth Lann som betraktas som mer lojal mot journalist-skrået och den akademiska medelklassen. Men Lann driver frågor som anknyter till kyrkan, teologin, den judisk-kristna traditionen vilket är något helt annat än John Stuart Mills tok-liberalism.

Kyrkan liksom arbetarklassen är van vid att utstå kritik från det liberala media och iberala högskolor. Då liberalerna härskat i mediabranschen och på högskolorna har de länge varit tillfreds med att vara de som ställer frågorna, de som kommer med kritik, de som gör bedömningarna och de som sitter inne med svaren. När medelklassen förlorar sin makt behöver den rättfärdiga den på andra sätt. Det främsta sättet den liberala medelklassen har till sitt förfogande tycks allt mer att bli gröna frågor som koldioxidskatt, ekologiskt jordbruk, grön ekonomi och grön omställning. Och en god liberal inte något hyckleri i att ta över andra partiers kärnfrågor och göra dem till sina egna. Det är vad konkurrens i liberal anda innebär.

Men jag är ändå tveksam till att Liberalerna lyckas förvandla sitt parti så att det lockar nya väljare. Partiet har som jag tidigare visat på bloggen helt misslyckats med att skaffa väljare i Östra Göteborg. Det har låg eller ingen trovärdighet bland invandrartäta områden som Gårdsten och Angered. I Kortedala ligger partiet på ungefär 2% i Bergsjön på ungefär 1%.

Det är så uppenbart att Liberalerna medvetet eller omedvetet förespråkar innerstaden och de välmående områdena framför problemområden. Vilket innebär att deras politik ”den organiserade liberalismen” också kan kallas för ekonomisk apartheid.

Och om den organiserade liberalismen skapar ekonomisk apartheid så skapar den även polariseringen och högerextremism. Den svaga liberalismen har lämnat dörren öppen för högerextremismen. Liberalernas ryggradslösa hållning har gynnat Sverigedemokraterna. Liberalismens klyschor om att välja sin framtid, valfrihet och individens frihet och kreativitet har erbjudit näring till Sverigedemokraternas partiprogram och digitala nätverk.

Det är Liberalernas Sverige som givit oss Nya Tider, Fria Tider och Samhällsnytt. Det är Liberalernas Värld som har givit oss Gatestone Institute, Flashback, Alex Jones och Donald Trump.

Människor i Östra Göteborg har all anledning att vara rädda för den organiserade liberalismen. Den kan mycket väl framstå som en tätt sammanhållning sekt som vill hålla medborgare i Gårdsten, Angered, Kortedala och Bergsjön utanför. Det är betänkande att högerextremister ofta anklagar liberaler för att tillgodose samhället med ”det fina hatet”. Med en lite annan formulering skulle den organiserade liberalismen kunna jämföras med intellektualiserad apartheid eller moderniserad apartheid. En apartheid som de har lyckats införa genom att segregera Göteborg.

Och i takt med att många ledande socialdemokrater fått det bättre har de allt mer börjat låta som liberaler. Hyresgästföreningens tidning skulle lika gärna kunna vara utgiven av gamla Folkpartiet om det inte vore för det halvhjärtade engagemanget mot marknadshyror.

En seg och utdragen maktkamp mellan olika fraktioner inom Liberalerna är att vänta. Det är en maktkamp man inte vill visa utåt. Den påminner mer om tysta leken.

Axel Josefsson är en skicklig diplomat som än så länge lyckats manövrera det politiska landskapet med god förmåga. Hans fokus på kärnuppdraget har varit av godo för staden. Liberalerna är än så länge mer en tillgång än en belastning för Josefsson.

Jag har höjt ett varningens finger för att ett splittrat Liberalerna kan leda till flera skadeverkningar bland annat att ett klansamhälle etablerar sig i Östra Göteborg. Det är Liberal politik att alla ska ha yttrandefrihet och förutom högerextrema sajter som Nya Tider, Fria Tider och Samhällsnytt har liberalismen lyckats etablera Vetenskapsskolan i Kortedala och moskén i Bellevue.

Men samtidigt som Liberalernas liberalism skapat grogrunden för den religiösa extremismen och högerpopulismen vill den inte kännas vid det ansvaret. Det här är en del av den självförnekelse som gör organiserade liberaler så farliga. Även om de ser orsak och verkan förnekar de sin egen roll i kedjan.

Det vore lugnare för Josefsson och tryggare för Östra Göteborg att slippa den organiserade liberalismen. I takt med att Elisabeth Lann normaliserar kristdemokratin och Daniel Bernmar normliserar Vänstern framstår Liberalerna allt mer som en klan. Människor i Östra Göteborg kommer att fortsätta rösta vänster och de liberala väljarna kommer förmodligen allt mer att lockas över till Centern. Partiet har en välfylld kassa och kan köpa fler mandat.

Inshallah säger man ofta i Östra Göteborg. Det är ett sätt att uttrycka hopp och förtröstan. Frasen används inte bara av muslimer utan även kristna och judar. Att slippa Liberalerna i Göteborg kommer att bli svårt, men om Gud vill plockar han bort denna tagg ur Göteborgs hjärta.

För liberalerna själva förstår nog inte att deras politik kan leda till att folk i Östra Göteborg tar livet av sig. De förnekar sin egen roll i bilgränder, upplopp och gatukrig. Men om organiserade liberaler tar sig friheten att slå sönder människoliv i Östra Göteborg, att förvandla människoliv till spillror bara för att en ekonomisk teori kräver det är de ute på hal is.

Rent etiskt kan man tycka att boende i Gbg Öst har rätt att försvara sig mot den ekonomiska apartheid den organiserade liberalismen utsätter dem för. Men antalet målsägande måste vara stort. Liberalismen skadar Hisingen, Majorna, glesbygden, Småland och Blekinge.

Liberalerna har varit under spärren i flera månader. De är skadade. De är inträngda i ett hörn. Det gör dem farliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: