Liberalismen

Problemen med liberalismen

Det står allt mer klart att liberalismen inte är en fanatisk ideologi av det vanliga slaget. Att den överlevt kan mycket väl ha att göra med nedläggningen av mentalsjukhusen. På 60-talet fanns mellan 30.000 och 40.000 sängplatser inom den svenska psykiatrin. Det är inte helt och hållet satir när jag inbillar mig att en del ung LUF:are skulle må gott av en motsvarighet till en del av de platserna. Även om de inte själva kan göra anspråk på sängplatser inom psykiatrin förespråkar de ett samhälle som skapar sjukdomar och gör personer beroende av neuroleptika.

De personer som själva är medvetna om att de utsätts för psykisk misshandel kan göra något åt det. De som inbillar sig att det ekorrhjul liberalernas ignorans har skapat är det verkliga samhället borde testa forest-bathing eller någon annan terapi ute i naturen. De skulle då upptäcka att det finns en bättre värld än den självtillräckliga och självgoda liberala ideologin.

Att sänka lönen för LO-medlemmar till svältgränserna är att ta oss tillbaka till det slaveri-samhälle varur John Locke hämtade sin inspiration.

Dagens mediala värld där sjuka åsikter och personer får uppmärksamhet vittnar om att media uppmanar till kollektiva psykoser. Medialandskapet domineras av ett fåtal nyhetsbyråer varav TT är den mesta kända i Sverige är TT.

Att Liberalerna i Göteborg inför valet talade om framtiden utan att ge den innehåll eller att forma den kan tolkas på flera sätt även som en begynnande medvetenhet om partiets sjukdom. Partiet påminner om en utbränd välfärdsarbetare som är på väg in i väggen, men aktivt förnekar sina egna problem.

Eftersom Liberalismen har överlevt i 147 år efter John Stuart Mill kan den ha flera hundra år kvar. Paulus förvanskningar av Joshua Ben Pandiras predikningar har överlevt i 2000 år. En lång historia av blod går som en röd tråd bland de skadeverkningar av Paul av Tarsus bisarra idéer. De för Göteborg mest relevanta var Luthers uppdatering av Paul av Tarsus med fleras skrifter som i tysk tappning var den direkta orsaken till ett trettioårigt krig som dödade många svenska bönder samt Göteborgs påstådda grundare Gustav IV Adolf.

Daniel Bernmar vet rimligtvis mer om mig när det gäller hur Liberalerna lyckats gripa makten i Göteborg. Att härska genom att söndra är uppenbart ett vinnande koncept Kulturnämndens ordförande i Göteborg. Att en människa som förespråkar en sådan bisarr ideologi som liberalismen tillåts verka i Kulturnämnden är givetvis förödande och djupt okristet. Men på något sätt har Liberalerna genom passiv aggressivitet skickat ut Kd:s Elisabeth Lann som ett lockbete eller en bulvan. De vill avleda Bernmars från verkliga frågor genom att spela ut Kd.s Elisabeth Lann mot Bernmar.

Liberalerna har också åtnjutit flera fördelar genom splittringen inom ett av arbetarrörelsens främsta intresseorgan: Hyresgästföreningen den förening som med sin kampanj om marknadshyror räddade kvar Stefan Löfvén vid makten. Kristofer vann flera viktiga röster åt socialdemokraterna på Hisingen och i Östra Göteborg, men han växte sig för stark och rörelsen ansåg helt sonika att de maximerat avkastningen av Kristofers engagemang och avpolleterade honom.

Liberala GP hängde på och gjorde en serie groteska reportage om Hyresgästföreningen där de gottade sig åt arbetarrörelsens splittring. Indirekt visade de lojalitet mot övermänniskan Odenljung vars mörka maktpyramid torde vara jämförbar med Jan Björklunds.

Kristofer Lundberg var den person som kunde hota och utmana Göteborgs finansiella, kulturella och politiska elit något som redan sänt svallvågor upp till Stockholm. Hyresgästföreningens makthavare agerade enbart av egenintresse, men deras hantering av Lundberg gynnade Liberalernas status quo. Med ett kastrerat Rättviseparti fanns vägen för Liberalerna att återvinna högerns väljare samtidigt som man behöll greppet om svaga arbetare och socialdemokrater.

Att få arbetare att skämmas för sig själva och sin rätt till livets nödtorft är en uttalad liberal strategi.

Den liberala strategin att skapa splittring och ställa grupp har börjat skörda frukter i Göteborg: Liberalt framkallade klaner, liberalt framkallade bilbränder, liberalt framkallade maffiafamiljer syns och märks. Att GP nu går ut och avslöjar det liberala samhällets frukter visar att tidningen allt mer tar avstånd från liberalismens låt gå mentalitet. Tidningens reaktion har blivit allt mer Moderat med anstråk av SD. Det är en kraftig sväng åt höger.

Den mest kända högerpolitikern i GP är såklart Alice Teodorescu. 1 April 2019 gick hon till Moderaterna. Det var föga förvånande att något åt det hållet skulle inträffa. Teoderescu var redaktör på GP:s ledarsidor sedan 2015 och arbetade från första dagen med att vrida tidningen högerut, bort ifrån de mer humana krafterna och mer åt kapitalets krafter. Det skulle kunna ha inneburit en förbättring av GP:s mer uppbyggande former av liberalism, men så blev inte fallet. Benjamin Dousa gick till Timbro och hans ledande ställning i debatten har inte heller den fått Liberalerna att tänka om eller komma med nya idéer. Istället har medlemmarna låtit sitt parti stå kvar på låga siffror genom att undvika att fatta beslut.

Moderaterna håller nu på att koppla greppet om den svenska debatten och det svenska samhället och de gör det med hjälp av två partier: Kd och SD. Liberalerna har de kopplat bort, men Liberalerna har lycktas väl med att förvandla Sverige till ett kaotiskt land. Med hjälp av JÖKEN topprider Liberalerna nu socialdemokraterna. Att vara högutbildad akademiker innebär en närmast osannolik förmåga att manipulera andra människor för egna förmåner.

Antonia Margaret Ax:son Johnson en person de flesta känner till på grund av hennes enorma rikedomar. Ax:son Johnson var vice ordförande i kommunstyrelsen för Liberalerna i Upplands Väsby 2006-2012. Hon hade chansen att bli partiledare, men valet föll istället på officer Jan Björklund. Men Antonia var en av de första att uppmana den borgerliga fyrklövern att regera med Sverigedemokraterna vilket säger en hel del både om Liberalerna och Liberalerna i Upplands Väsby.

Hur ska vanliga småföretagare kunna hävda sig emot ett imperium av matbutiker? Willys, Hemköp, Dagab och Tempo – möjligheten för en småföretagare att hävda sig mot såväl dessa som Ica och Lidl är så gott som obefintlig. Därför misslyckas de flesta företag. Därför tvingas folk att skriva på dåliga avtal. Det går inte speciellt bra att konkurrera mot imperium på lika villkor. Hur ska Andorra kunna konkurrera med USA?

Hur skulle den elit som idag lever gott på avkastningen av ett företag klara sig om de förlorade sin position, sina aktie-innehav och fick börja från noll? Om konkurrensen och möjligheterna är så stora som vissa liberaler hävdar skulle många ledande liberaler kunna skänka bort sina aktieportföljer, villor och egendomar imorgon, flytta ut till Gårdsten eller Lövgärdet utan papper på sin egen identitet och utan rätt till ens socialbidrag skulle de bygga upp nya rikedomar lika lätt som man skär i smör. Men hade de verkligen klarat det? Är det så lätt som de gör sken av?

Med lite tur kanske den numera egendomlösa elit-kapitalisten skulle få jobba med ett minutschema i hemtjänsten helt utan kringtider, men med en förstående chef som i vart fall inte är psykopat.

Eller också får de köra buss 7-18 med 16.000 före skatt att försörja sig med. Men hur får en utblottad papperslös människa bostad?

Liberalerna säger sig vilja skapa ett samhälle för alla, ett smörgåsbord av möjligheter för alla, men för närvarande saknar deras mandat stöd från väljarna.

Hade det blivit bättre med Birgitta Ohlsson? Landets förmodligen mest politisk korrekta politiker alla kategorier har varit ledarskribent på flera liberala tidningar. Ohlsson tycks ju som en alltigenom god person, men uppenbarligen var det något som saknades i hennes gärning så långt. Förmodligen gick hennes karriär lite väl mycket på räls. Hon var dotter till en liberal politiker, studerade statsvetenskap och internationella relationer vid Stockholms Universitet och blev i det närmaste arketypen och sinnebilden för den perfekta vänsterliberalen: allt åt alla, alla fina ord du kan tänka dig från tolerans till demokrati. Mängder av åsikter om allt gott och på det EU, Nato, feminism, romer, konsumentfrågor, Israel och republik.

Ja, Birgitta Ohlsson levde i sanning upp till renässansmänniskans ideal redan innan hon fyllt 40 och om allt skulle gått hennes väg skulle vi leva i ett paradis idag. Men istället gav hon upp när hon fyllt 2017 ett år efter hon blivit officer i hederslegionen.

Men eftersom hon inte ens är 50 år gammal är det fortfarande möjlighet och kanske rentav troligt att hon blir partiledare efter Sabuni. Det är svårt att se en mer lämpad kandidat. Just nu ser det kanske inte så lovande ut för henne, men med en portfolio av goda värderingar kan hon om några år vara Folkpartiets frälsare.

Birgitta Ohlsson står tveklöst på ”rätt sida” av historien, men det finns mer än en historia och historien är sällan spikrak utan oftast krokig.

Trots allt som hänt i den intellektuella världen och de akademiska sfärerna är och förblir vi biologiska varelser. Våra gener är identiska med CroMagnon-människans.

Birgitta Ohlssons svaga punkt var den liberala myten om den enskilde individen och med den förnekelsen att människan är ett kollektiv. Om jag skulle ta tidsmaskinen till tidigt nittiotal skulle jag förmodligen ställa mig bakom alla hennes åsikter, alla hennes värderingar och dela hennes uppfattningar i stort och smått. Men vi har hamnat i ett bra mycket mörkare Sverige än det humana Sverige av djurrätt, vegetarism, fred och humanism som präglade bland annat Birgitta Ohlsson under nittiotalet. Den goda idéen om samhället och världen kan inte byggas över folkets huvuden. Då är vi tillbaka i drömmarnas värld tyvärr.

Det är befängt att tro att livet på jorden är en fråga för politiker, journalister, statsvetare eller ens ekonomer. Vi är biologiska varelser, beroende av mat, dryck, luft, solljus, värme sömn och vila. Det goda är inte något vi själva skapar. Vi förädlar bara de omständigheter vi föds in med. Råvarorna finns där oberoende av oss.

Vi skapade inte den här planeten och vi äger den inte. Hav, berg och vattendrag är naturliga gränser liksom jordskorpan och atmosfären. Men att människan har någon gudomlig rätt att utnyttja allmänna råvaror för egen vinning eller äga dem är ett liberalt påfund och ingen naturlag. Liberalismen är helt fristående från naturvetenskapliga fakta. Den är en social konstruktion, en ism bland andra ismer. Den är ett tankeslott vars främsta funktion är att skydda en klass och deras privilegier.

Det fanns en tid i människans historia då kannibalism var allmänt utbrett och naturligt. Den tiden har vi lämnat. En kannibal skulle i vår tid klassas som psykiskt sjuk. I den framtid som komma skall kommer samtliga av oss som lever nu klassas som något likande – inte bara liberaler utan alla nu levande Homo Sapiens kommer att betraktas som moraliskt och mentalt underutvecklade.

Men här och nu just nu behöver Liberalerna en bättre strategi än att sänka lönen för LO:s medlemmar om de vill behålla sina platser i Riksdagen. 98% av väljarna i Östra Göteborg vill inte ha med Liberalerna att göra. De saknar skäl att lägga sin röst på ett idéparti utan idéer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: