Göteborg, Folkpartiet och Liberalerna


Det har funnits en del avgörande överblick i Göteborgs historia. Möjligen ar en av de stora katastroferna den som fick GHT (Göteborg Handels och Sjöfarts-Tidning) att gå under. Huvudredaktör Torgny Karl Segerstedt gick ur tiden 31 Mars 1945. Hans tidning föll 1985 och sedan har medialandskapet utarmats. Att Göteborgs Liberalism började försvags redan på nittiotalet kanske så här i efterhand kan tillskrivas såväl Ny Demokrati som medial utarmning. Emellertid kom inga omedelbara konsekvenser av att GHT gick ur tiden 1985.


Bengt Westerberg lämnade studion när Ny Demokrati kom in i Riksdagen valnatten 1991. En bild som har stort symboliskt värde och kan tolkas som att Folkpartiet backar ned för högerextremismen. De vågar inte ta striden utan flyr. Nu försvann Ny Demokrati ur riksdagen lika fort som de dykit upp, men de flesta av väljarna därifrån röstar förmodligen på SD ett parti som Liberalerna (f.d. Folkpartiet) inte heller lyckats hantera utan istället har de bytt namn En tämligen egendomlig strategi. På femtiotalet hade Folkpartiet en femte del av väljarna. Westerberg fick partiet att gå till 13.2% från 5.7%. 2002 var det uppe i 12.%.


Partiet har överlevt flera kriser. Helena Gissén politisk reporter på TV4 jämförde liberalernas riksmöte i mars 2019 med en kollaps. Ullenhag har myntat uttrycket ”den organiserade liberalismen” vilket för tankarna till ”den organiserade brottsligheten”. Enligt Viktor Barth-Kron är det partiet Liberalerna som är i fara. Han menar att liberalismen klarar sig på egen hand. Möjligen är det så att Centerpartiet och Moderaterna tagit över ideologin.


LIberalismen är en farlig ideologi med religiösa förtoner och Barth-Kron är en av dess förkämpar som så många andra journalister. Specifikt för en religion är ju just att den överlever genom att anpassa sig och omtolka sina egna doktriner efter vad som passar just här och nu.


Vilket innebär skulle innebära att jordbruket, försvaret och lag och ordning numera förbereds för att bli ”liberala” krafter. Om partiet Liberalerna går under måste akademikerna skydda sina intressen genom att manipulera andra ideologier för sina egna syften. Närmast till hands står då Centerns gröna ideologi och Moderaternas socialkonservatism. Får man tro Andreas Johansson Heinö är det Centern som tagit på sig den liberala ledartröjan. Enligt Johanssons-Heinö har liberalerna varit borgerlighetens viktigpettrar, men tappat den funktionen på grund av de Nya Moderaterna.


När Bengt Westerberg lämnade studion 1991 gav han upp för högerkrafterna istället för att ta debatten med dem. Han drog även med sig Olof Johansson bort från TV-Studion. Att fly sina egna problem är sällan en bra strategi.


I en intervju med Johanne Hildebrandt verkar det ha gått upp för Nyamko Sabuni att partiet kan förlora sina riksdagsplatser och hon medger indirekt att det är Stockholmsfixerat. Hon har också förstått att namnbytet inneburit att partiet förlorat sin kontinuitet. Att Liberalerna blivit ett historielöst parti innebär att starka ledare kan ta över partiet och kanske kommer en ny Westerberg effekt i framtiden.
Partiet är en given turn-around-kandidat även om det just nu är svårt att se hur vändningen ska komma. Kanske kan partiet växa på andra partiers misstag.

Annars kommer Liberalerna gå samma väg som GHT och det stolta liberala fästet i Göteborg går förlorat. Något som kan öppna upp för såväl Kd som Vänstern.

Idag är Daniel Bernmar och Kristofer Lundberg mer troliga kronprinsar till titeln årets Göteborgare än någon enskild liberal. De har profilerat sig som personer av folket, medan Liberalerna precis som Nyamko Sabuni tillstår framstår som elitistiska Stockholmare.

Att Odenljung som suttit i Liberalernas presidium kan uppfattas som en elitist som svikit Göteborg till förmån för Stockholm kan vara en anledning till att hon på landsmötet i Västerås hoppade av posten som Vice Ordförande. En annan anledning kan vara att elitister sällan drar jämt. Det har inte direkt slagit gnister om samarbetet inom Liberalerna och maktkampen mellan Ullenhag och Sabuni var visserligen diskret, men den ingav inte en bild av någon sammanhållning direkt.

GP skriver 23 Oktober 2019 om Odenljungs avhopp. De ställde frågan om det var ett taktiskt spel i partitoppen som påverkat henne. Odenljungs svar att hon fortfarande har ett starkt hjärta för de liberala frågorna känns som en dålig ursäkt. För om hon haft ett starkt hjärta för de liberala frågorna och partiet fungerat hade hon ju knappast hoppat av posten som vice partiordförande.

Det är nästan bara för uppenbart att journalisterna på GP uppfattat hur spelet i Liberalerna pågår. Intressegemenskapen i partiet har minskat. Sammanhållningen har minskat. Partiet vet inte vad det vill. Det är splittrat. Det försöker nu att upprätthålla skenet utåt när den interna sammanhållningen och politiska viljan sakta tynar bort.

Allt fler ställer frågan: Vad står Liberalerna för? Vad vill Liberalerna?

Frågan för en utomstående är också: Hur vinner vi Liberalernas röster? Hur plockar vi väljare från Liberalerna?

I kommunvalet 2019 i Göteborg var Moderaterna och Miljöpartiet de stora förlorarna. Liberalerna klarade sig bra. Demokraterna plockade de flesta väljarna från Moderaterna, inte Liberalerna. Skulle Liberalerna få en utbrytare i paritet med Martin Wannholt skulle partiet kunna försvinna, men något sådant finns inte på horisonten. Visserligen har Centern och Feministisk Intiativ börjat plocka en och annan väljare av Liberalerna, men en minskning på knappt en procentenhet för Liberalerna är inte så mycket.

Än är inte slutet kommet för Liberalerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: