Angered och filosofin


För några veckor sedan diskuterade jag vårdkaoset i Stockholm nära Rumpan Bar på Linnegatan. Kanske bör jag undvika att nämna namn på den som är ansvarig för sjukvården uppe i Stockholm. I januari 2020 kallades vårdsituationen i Stockholm för en ”krigszon”. Såväl kapitalismen som det blågröna styret ges ansvaret för Stockholms vårdkollaps. Situationen som rapporteras om där påminner om Angereds.


I Stockholm tar de privata företagen över vården och de fattiga hamnar utanför precis som i Angered. En del kallar det New Public Management och Nyliberalism, i själva verket skulle man kunna kalla det som samma som i alla tider, gammel-liberalism eller bara liberalism. Att prioritera rika framför fattiga är bara naturligt.


I Göteborg är kontrasterna mellan Angered och Hovås särskilt markanta. Men det räcker förmodligen att gå till olika delar av Hisingen för att se samma sak.


Sahlgrenska och Mölndal utklassar för lokalpatrioten Karolinska, men risken är att storhetsvansinnet i huvudstaden kommer till Göteborg och det kommer att drabba Angered hårdare än någonsin och ge upphov till nya maffiafamiljer och nya maffiakrig.
Redan idag är det allmänt rykte att medlemmar av en viss familj gör lite som de själva vill – det stjäls och det kvitteras ut bidrag som du inte har rätt till.


En av de som ställt till vården i Sverige allra mest skada skulle kunna vara Irene Svenonius. Om hon verkligen ville avskaffa sig själv skulle hon kunna gjort det för länge sedan. Men varken hon eller andra gammel-liberaler vill avskaffa sig själva, de är förblindade av sin liberala övertygelse och förstör endast delvis medvetet samhället, tryggheten och välfärden.


Om du aldrig har kunnat se kan du inte veta att du är blind.


Men oavsett om Svenonius och hennes partikamrater är medvetna eller inte, blinda eller inte blinda kan Tännsjös filosofi få konsekvenser för Stockholms elit.


Den nyttofilosofi som Torbjörn Tännsjö förespråkar kan vara rätt och den kan vara fel, men oavsett om den den är rätt eller fel är frågan om den efterföljs. Tas filosofin på allvar? Skapar den politiska och sociala förändringar?


Politiska och sociala förändringar kan komma utifrån en filosofi, en religion eller en lära alldeles oavsett om den stämmer eller ej. För att ta ett exempel från Angered som vissa anser styrt av en maffia.


Tännsjös Sveriges lag finns i Angered, men efterföljs inte.
Tännsjös Sveriges lag finns inte i Angered, men efterföljs ändå och får därmed konsekvenser.
Tännsjös Sveriges lag FINNS i Angered och efterföljs.
Tännsjös Sveriges lag finns INTE i Angered och efterföljs INTE.


Tännsjö framstår i mina ögon som en besserwisser av samma släkte som Richard Dawkins och jag kan till och med se lite Daniel Bernmar i honom. Men på samma sätt som Richard Dawkins arrogans kan vara en följd av att han faktiskt har rätt, kan den hållning som Tännsjö ger uttryck för ha med hans egen filosofiska övertygelse att göra.
För att dra parallellen till situationen i Göteborg. Vem ska hemtjänsten vara till för? Eliten eller vanligt folk? Hur mycket är rika människors liv värda jämfört med fattiga människors liv?


Oavsett vilka intentioner Svenonius och högerstyret haft när de utformat systemet går det att bedöma deras styre utifrån konsekvenserna. De har haft det högsta ansvaret och skapat det som kallades en ”krigszon” redan i januari 2020. Enligt Kajsa Ekis Ekman är vårdkaoset i Stockholm inget misstag utan ett resultat av en ideologi där privata företag går före. Enligt Zina Al-Dewany ignorerade Svenonius att skaffa beredskapslager. Moderaterna i Stockholm struntade i lagerhållningen. De struntade i personalen och lät ”marknaden” gå fram som en machete över personalen.


Stockholm är vanligtvis tre år före Göteborg i utvecklingen. Den självgodhet, egoism och brutalitet som finns i Stockholm kommer till Göteborg senast 2023 och politiker som har egna självständiga åsikter som gynnar Göteborgare framför ideologi kan komma att bli uteslutna ur sina partier.


Var Kristofer Lundberg i Hyresgästföreningen startskottet i ett nytt krig mellan Stockholms centrala elit och Göteborgs arbetarbefolkning?


Var det en stridshandske som blev kastad?


I så fall måste man fråga sig vad ”största möjliga antal” innebär? Det kan omöjligtvis vara att en liten klick rika toppdirektörer får första livet på Göteborgs utsatta områden.
Tännsjös praktiska filosofi kan kanske hjälpa någon att se skillnaden mellan den liberala ideologins avsikter och dess konsekvenser.


Om inte annat kan arbetslösheten i Coronatider få upp ögonen bland de som drabbats. När ekonomin kraschar ser människan ofta världen i ett nytt ljus. Mat, hyra och basal överlevnad blir viktigare och lyxprodukter förlorar sin lockelse. De fattiga människorna i Angered, Hammarkullen och Hjällbo ställs mot de rika i Danderyd, Täby och Vellinge. Hisingen och Majorna ställs mot Solna och Lidingö.


Vilka är viktigast? Fattiga eller rika? Vad innebär alla människors lika värde egentligen?

Lönsamheten att sälja privat vård till de fattiga är obefintlig. Det är de starka och friska som marknadsekonomin gynnar medan den tyvärr obarmhärtigt krossar sjuka, svaga och dementa.


En händelse som ser ut som en tanke i det sammanhanget var hur demokratiska centralister i Hyresgästföreningen i Stockholm lyckades få bort Kristofer Lundberg ur Hyresgästföreningen. En man av folket i Göteborg hotade Stockholms centralstyre.
Lundberg förklarade den 14 April i Proletären att han uteslöts av politiska skäl.
Det var hans engagemang i Rättvisepartiet Socialisterna som gjorde att han uteslöts.
Kristofer hade arrangerade mötet ”Det brinner i förorten” i Biskopsgården den 21 Sept redan 2011. Han hade redan då insett att Biskopsgårdens ekonomiska problem bland annat hade att göra med spekulanter, liberala politiker och bankirer.


Att ge sig på bankerna, högerpolitik och klassamhälle leder tids nog till motåtgärder från de socialdemokrater som är lojala bankerna då de delvis gynnas av det ekonomiska systemet. Socialdemokraterna känner sig tvingade att agera då de känner sig trängda mellan mäktiga ekonomiska intressen och fattiga Göteborgare.


Den effektivaste lösningen är att ge sig på ledarna. Kristofer Lundberg räknades som Göteborgs starke man. Att få bort honom var viktigt i spelet för marknadshyror och utökade profit för fastighetsbolagens ägare och aktieägare.


Trots att Irene Svenonius vill avskaffa sig själv har hon ännu inte skrivit över sina tillgångar på vare sig Kristofer Lundberg eller någon annan socialist. Ej heller har hon skrivit ett personligt brev till statsministern eller Ulf Kristersson där hon rekommenderar att Daniel Bernmar eller Jonas Sjöstedt tar över hennes villa.


Men nog om det – så länge det finns liv finns det hopp och att vara fattig och frisk är bättre än att vara rik och sjuk.


I slutet av livet kommer du att ställas inför ditt eget samvete och då är frågan om du blir upprörd över de människor du tagit livet av på grund av din politiska hållning eller lite grafitti på din villa?


Att nedmontera den offentliga vården och den jämlika hemtjänsten kanske är vår tids verkliga hatbrott. Åtminstone om tusentals fördärvade liv är värda mer än någon enstaka lyxvilla i Täby?


Den stress Plugo orsakat anställda inom Göteborgs stad skulle kunna ses som ett hatbrott mot undersköterskor. Liberalerna i Göteborg har ett stort ansvar för arbetsmiljön för vårdpersonalen. Det är lätt att tycka att L sitter i alliansen utan att bidra med något i politiken. Att partiet är ett stödhjul utan egna åsikter både i Riksdagen och i Göteborg.


Men hur många ”liberala” familjer i Täby, Djursholm och Vellinge är beredda att avstå sina villor och fritidshus för att bo i husvagn? Det skulle förmodligen kunna bo många *fler* i deras lyxvillor som skulle bli betydligt *lyckligare* än de själva. Liberalernas fritidshus och sommarstugor skulle göra hemlösa betydligt lyckligare.


Med Covid-19 kom ett välförtjänt ”vänster-rally” som framförallt gynnade socialdemokratin. Flera av debattörerna på Aftonbladet fick nytt självförtroende och den enskilda person som betytt mest för sossarnas starka uppgång under corona-våren är förmodligen f.d. Stadsdirektör Svenonius. Men det är inte enskilda personer som gjort att nästan varenda direktör och ledare idag har hjärntvättat andra och sig själva av new public management.


Liberalismen har sedan den uppstått tolererat slaveri. Att förespråka största möjliga rikedom åt största möjliga antal rika utesluter mellan 80% och 90% av befolkningen.
Att ge mer pengar till redan rika är en faktor till varför Liberalerna gjort bottennivåer.

Om Göteborgs förorter ger en föraning vart Folkpartiets opinionssiffror är på väg kan vi titta lite på siffror från valet 2019.

Angered med omgivning:
Angered Centrum, 2.0%
Rannebergen Södra – 1.8%
Lövgärdets Centrum, 1.2%
Gårdsten Södra 1.0%
Gårdsten Norra 0,9%

Liberalernas politik för Angered saknar tydligen såväl trovärdighet som väljarstöd. Odenljungs vurmande för Regnbågens hus i Angered kan ses som en desperat åtgärd att vinna väljare i en tid då GP går allt mer åt Moderaterna eller till och med SD.

Om Liberalerna förlorar GP till Moderaterna kan Göteborgs dagar som en liberal stad vara över. Angered kan fälla avgörandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: