Göteborg eller Muteborg

Hur korrumperat är Göteborg?

Ju mer man lär känna stan, desto mer tycks det som kommit fram i media vara toppen på ett isberg. Den ena skandalen avlöser den andra. Ena dagen är det parkeringsbolaget, andra gången är det Moderaten i Kungsbacka som köpte sex.

Men han var visserligen Moderat politiker i *Kungsbacka* och inte i Göteborg.

Begreppet Muteborg har blivit så ”inmutat” att det går att hitta avhandlingar på Statsvetenskapliga instutitionen i Lund om de ”goa gubbarna” som sysslar med bestickning. Men finns alla mutkolvar i Göteborg? Finns inte samma korruption i andra sammanhang i Strassburg, på SIDA och på Tillväxtverket? Förskingras inte skattepengar av avdankade politiker som blir landshövdingar utan någon större anknytning till de ställen där de blir landshövdingar?

Vad får skattebetalarna tillbaka av landshövdningen, av generaldirektörerna och av presstödet?

Kanske finns det fog för missnöje bland Göteborgs medborgare och nog är det missnöje som skapat Demokraterna och Sverigedemokraterna. Men att Göteborgs skandaler och korruption skulle bero på att det står en moské vid Ramberget Hisingen är såklart retorik av modell ”bondfångeri”. Att skylla på muslimer är Machiavelliansk härskarteknik i modern tappning. Mosken som kostade över 66 miljoner att bygga var finansierad utifrån av Saudi-Arabien och på så vis drog den snarare in pengar till Göteborg än tvärtom.

De pengar som Maria Sternström försnillat är visserligen småpengar med de pengar som kan strömma in i landet med hjälp av oljepengar. Men det stör bilden av Göteborg ändå. Det skapar en ”Göteborgsbild” av att korruption och nepotism är vardagsmat på västkusten.

För minnena av Muteborg består trots moskeer, rimfrost och Covid-19:

Marie Rydén fick avgå då hon samlade poäng på flyget.

Tord Karlsson fick avgå då revisionen avslöjade hur Intraservice åkt till Las Vegas.

Det finns fler exempel: Angereds stadsdelsdirektör som kritiserades i jävgranskning. HR-chefer, personaldirektörer, stadsdirektören och ett sammelsurium av kommunala bolag. Miljonerna är i rullning.

Man blir betänksam av alla högavlönade personer som sparar in på skolan, fritidshemmen vården och omsorgen för att kunna upprätthålla sina privilegier.

Att personer i hemtjänsten inte kan ersättas med vikarier när de är sjuka och att man inte tar anmälningarna till Arbetsmiljöverket om kristen i Hemtjänsten på allvar. Istället för att gå igenom systemet och förbättra det för de som jobbar med gamla och sjuka gör Göteborgs politruker allt de kan för att slippa ett vite. De vill inte betala 1 miljon till arbetsmiljöverket. Någon självkritik lyser med sin frånvaro. Cheferna på förvaltningarna menar att de tillgodoser Arbetsmiljöverkets krav. De vill inte betala arbetsmiljöverket några pengar.

Det hade varit snyggare om Göteborgs direktörer och chefer erkänt att de felat i fråga om Attraktiv Hemtjänst och Plugo, att de faktiskt hade stressat livet ur sin personal. De hade kunnat vidtagit åtgärder för att minska stressen, men något sådant sker inte.

Staden vill inte betala något vite. Den vill inte vidta åtgärder för sin personal. Cheferna vil inte be om ursäkt. De vill inte se risker och problem. De vill slippa betala vite.

Att personalen måste stressa och mobilerna inte fungerar – ja det är så lätt att vifta bort för en chef som har betalt för att göra just detta: Vifta bort problemen, låtsas som det regnar och piska personalen hårdare.

För att slippa betala vite till Arbetsmiljöverket.

Medan eliten skor sig på andras arbete gror missnöje och främlingsfientlighet lite lagom mycket för att distrahera människor från klasskamp och ekonomisk statistik.

Och något vite kan det inte bli tal om bara för att undersköterskorna måste stressa sig igneom dagarna.

Det finns ingen anledning att rösta på SD eller Liberalerna bara för att det finns mutkolvar och bestickning i Göteborg, men den politiska opinionen följer sina egna regler. Kanske gynnar bristen på moral och etik bland högavlönade mutkolvar partier som Kd och V. Det vore kanske inte något fel.

Men något vite kan det inte bli tal om.

Göteborg är Göteborg och det finns skäl till att det ibland kallas Muteborg. Ofelbara chefer som håller varandra om ryggen är ett av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: