Risker med SD


De senaste veckorna har jag gått igenom ett stort antal böcker och analyser om SverigeDemokraterna. Det tycks som att alla har åsikter om detta parti, men jag ger inte särskilt mycket för någon av dessa analyser. Att kategorisera SD i en enskild -ism är något av en icke-verksamhet. Trovärdigheten i analyserna om SD håller jag för att vara tämligen låg. Åsikterna går isär.
Om du läser Jimmie Åkessons självbiografi framträder en person som tidigt bestämde sig för en politisk karriär. Åkesson gick media-utbildningen på gymnasiet och det finns en rad frågetecken kring vad han och hans parti står för.
I Göteborg finns en partiledare vid namn Jörgen Fogelklou han är vice Ordförande i SD medan Ordöfranden heter Pernilla Börjesson. Andre vice ordförande heter Håkan Lösnitz. Göteborg har två riksdagsledamöter från Göteborg som heter Alexander Christiansson och Dennis Dioukarev. Christiansson är uppvuxen i Hovås, bosatt i Lerum och har fyra sönder. Dennis är uppvuxen i Biskopsgården, bosatt i Torslanda och följer hockeylaget Frölunda Indians.
Att vara intresserad av ishockey är Arktis smälter och djur slaktas i fabriker på löpande band kanske inte är det mest humanistiska av intressen. När du tittar på bilden av Ungsvenskarna i Göteborg möts du av en white-washed bild av personer där så gott som alla har kostym och tittar du noga kan du hitta ett par tre färgade människor. Men bilden är ändå aningen skrämmande. Den är så långt ifrån det multikulturella samhället man kan komma och påminner mer om ett förvuxet bullerbyn.
Det finns risker med alla partier och många är de röstar som varnar och skrämmer upp oss för partiets bruna rötter. Men bilder kan ibland säga mer än tusen ord och bilden av ungsvenskarna på SD Göteborgs hemsida är inte fullt så skrämmande och hotfull som olyckskorparna kraxar om.
Jimmie Åkessons självbiografi och uppgifterna på SD:s hemsida är snarare en bild av vanligt folk med vanligt folks ignorans.
Kanske hade det varit bättre om de här människorna engagerat sig i Djurens Rätt, Greenpeace eller Rädda Barnen, men nu gjorde de inte det. En del av dem kommer med säkerhet att attackera såväl socialdemokrater som miljöpartister och direkt eller indirekt kommer de att skuldbelägga invandrare för Sveriges ekonomiska problem.
För Östra Göteborg och de många socialbidragstagarna där bjuder inte SD någon större trygghet. Östra Göteborg står för multikultur och den multikulturen vill SD montera ned. Att personer då kommer i kläm är nästan ofrånkomligt.
För många människor i Östra Göteborg kommer tillvaron bli sämre med SD och särskilt utsatta i SD:s samhälle blir invandrare. De som kommit till Sverige för att slippa lidande i sina hemländer riskerar med SD att få dåliga liv. Arbetsmiljö och arbete mot stress är knappast något SD prioriterar.
Det blir svårt för LO att utlysa nya storstrejker som den 1980 med ett samhälle där upp emot en femtedel kan tänka sig att rösta på SD.
SVT och miljörörelsen håller humanistiska värderingar över SD:s nationalism. De fokuserar på hotet från koldioxiden snarare än ”hotet från invandrarna”.
SD fick 7 mandat i Göteborg att jämföra med C och Kd som fick tre vardera, Mp som fick 6 och V som fick 11.
C B Perlenberg en fristående kolumnist på GT är en av de som följer den politiska debatten i Göteborgs Stadshus med två vakande ögon, inte utan fördömanden och hårda ord. Eftersom han liksom GT är oberoende liberal är det oftast V, Mp och FI som får sig en sväng av sleven. Vilket gör att GT:s analyser drar ofta åt höger och inte direkt missgynnar SD. GT har sitt ansvar i att ha gjort SD rumsrent. Perlenbergs hårda retorik drabbar dock SD också. Han menar att rörelsen undergräver ”fundamentala demokratiska normer och värderingar”.
När Göteborg hamnar i blickfokus uppstår såklart helt andra typer av debatter såsom Västlänken, Trängselskatten och mutor. Det är svårt att låta bli att älska Göteborg och till och med vara stolt över staden.
Känslan blir så lätt att allting ordnar sig och att den goa Göteborgsandan löser alla problem till och med problem med koldioxid, djurplågeri och Sverigedemokrater.
VIlket gör att jag, kanske mot bättre vetande, tonar ned hotet från det ”bruna partiet”. Det finns värre problem och att ge SD för mycket uppmärksamhet även om den är negativ är förmodligen inte så smart.
Om det blåst vänstervindar hade Kristoffer Lundbergs rättviseparti varit lika stort eller större än SD, men barometern har dragit åt höger sedan Carl Bildt blev statsminister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: