Kommunal och krafttagen

Det har nu gått över ett år sedan Kommunal gick ut i Dagens Samhälle med en debattartikel om den höga arbetsbelastningen, det höga tempot och tidspressen inom den svenska hemtjänsten. Skribenten bakom debattartikeln som publicerades den 28 februari 2019 var Malin Ragnegård avdelningsordförare för Kommunal Bergslagen.

Ett år senare har Covid-19 avslöjat hyckleriet i den svenska politiken. Redan innan utbrottet hade allt fler Göteborgare fått upp ögonen för hur undersköterskorna i hemtjänsten pressades på varenda minut med hjälp av 18.000-krs mobiler. Att teknokraterna i organisationen ville ersätta människan med teknik var så uppenbart att de flesta tvingades att blunda. I demonstrationen utanför Göteborgs Stadshus 20 februari 2020 hävdade undersköterskorna att ”de långsamt plågades till döden” om man får tro Göteborgspostens reporter.

Arbetsmiljöverket pekar än här och än där, men inte mycket händer. Den nya arbetsmiljölagen från 2016 ligger inte i arbetsgivarens intressen.

Enhetscheferna har knappast något större intresse av att personalen mår bra. De kan med enkelhet vifta bort en timvikarie som står upp för sin rätt. Att bli av med en timvikarie som ställer krav är lika lätt som att vifta bort en fluga för enhetschefen. Sedan kan man framställa en glansig broschyr eller en presentation om hur schysst man är. Doublespeak fungerar alltid.

Enhetscheferna är intresserade av att göra bra ifrån sig ekonomiskt. Eftersom det råder ”fri konkurrens” där ute är det enkelt för dem att piska sin befintliga personal så hårt de önskar.

Statliga verk och myndigheter bryr sig egentligen inte heller så mycket. De har ju trygga jobb och bra betalt. Så varför ska de bry sig om botten av pyramiden egentligen? De kan tryggt fortsätta äta slaktade kycklingar och peka finger åt Sverigedemokrater istället.

Medan det enorma mörkertalet för arbetsskador, tillbud och avvikelser växer fokuserar makthavarna på det som är mer angeläget för dem: att behålla makten, ta strid med högerextremister, prata med journalister, värna om sin egen position i partiet och lösa problemen i sin egen närmiljö. När de gjort detta är både dagen och energin slut. Då finns ingen tid att ställa krav på enhetschefer, arbetsgivare eller arbetsmiljö inom omsorgen.

Tobias Baudin fick en flygande start i Kommunal och kanske har en del saker blivit bättre under hans ledarskap. Men i ett samhälle där högervindar blåser och folk skyller på invandringen istället för att visa empati blir resultatet nästan tvärtom det Baudin hoppats infria. Och när inte Tobias Baudin rår på problemen står även Göteborgs medlemmar maktlösa. Anna Skarsjö må ha mycket makt inom Göteborgs organisation, men när hon går i närkamp med privata företag och ekonomiska dynastier är hon chanslös. De stora företagen vill inte dela med sig av sina vinster. Rika familjer föredrar lyxbilen och segelbåten framför hemtjänstens personal. Tobias Baudin med följe tar de inte på allvar. Det är ingen person de vill segla med och det är så mycket godare med dyrt vin till skaldjuren än solidaritet.

Privata företag som vill piska personalen ännu hårdare etablerar sig, löne-utvecklingen stannar upp och det som växer i Sverige är klyftorna, motsättningarna och främlingsfientligheten. Något som måste kännas förödmjukande inte bara för Baudin, Ragnegårdoch Skarsjö utan alla engagerade i Kommunal och även många socialdemokrater. Allt fler socialdemokrater inser att de fyras gäng tagit deras väljare.

Socialdemokraterna och fackombuden får se hur privata intressen, marknadsliberaler får allt större befogenheter att ”plåga” de människor som de satt sig för att hjälpa och beskydda. Något som Sverigedemokraterna öppnat upp för genom att släppa fram M och Kd.

Att ”de fyras gäng” skulle få med sig Kd som profilerat sig som ett ”etiskt” parti vittnar om en dubbelmoral och ett hyckleri som till stora delar fått passera obemärkt inom den kristna elitens kretsar. Egentligen är Sverigedemokraternas värderingar helt oförenliga med Kristdemokraternas. Men ”nöden” har ingen lag och Kd öppnar nu upp för ett svenskt samhälle som allt mer kommer att likna Orbans Ungern.

Då spelar det kanske mindre roll att Skyttedal svänger sig med en Gucci-väska hon fått från en högerextrem sajt. Det kanske bara gör det tydligare vart Kd och Sverige är på väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: