Covid19 och Moderaterna

Toppnyheten på Text-TV den 7 April var att Moderaterna ville stötta näringslivet med 100 miljarder i månaden. Det är i runda slängar 1000 kr per svensk och månad. (1 kr per svensk är tio miljoner, 10 kr per svensk är 100 miljoner, 100 kr per svensk är 1 miljard, 1000 kr per svensk är 10 miljarder och 1000 kr per svensk är 100 miljarder.)

10 miljoner medborgare multiplicerat med 10.000 kr är alltså 100 miljarder.

Vilket vill säga att varje medborgare lika gärna skulle kunna få 10.000 kr i handen per månad istället för att gå omvägen mellan företagens byråkrati, hierarkier och maktmissbruk.

Covid-19 avslöjar således att det finns enorma pengar och resurser i samhället, men att de idag används för att förkroppsliga människors fördomar och värdesystem. Vilket inte alls handlar om att frigöra den enskilda individen utan att hålla vid liv en nyliberal marknadsekonomi där ”underklassen” eller proletärerna upprättahåller ”elitens” eller patriciernas ”vansinniga” livsstil. Men där också plebejerna själva ägnar sig åt samma trams som den elit som dominerar dem. Onödiga nöjen, överflödiga förlustelser och konsumtion av ett gytter av kitsch, skräp och onyttigheter.

Vi människor borde ha vett att skämmas över hur vi förstör planeten, naturen och varandra. Mauro Scoccos textrad stämmer på pricken: ”Vi har glömt allt som är viktigt för meningslösa ting.”

Det räcker att åka ned till Hinsholmen eller Saltholmen och titta på kapitalet på vanliga segelbåtar för att förstå hur mycket pengar som går åt till ”onödig” konsumtion. För att inte tala om alla ”dyringar” till travhästar som värderas högre än många mänskliga liv.

Att vanligt folk hjärn- och hjärt-tvättas av nyliberaler är vår tids stora strategi. Europas befolkning lider av en masshypnos där djur, natur och arbetar hänsynslöst utnyttjas utan att någon egentligen tjänar på det. De dynastier som suger ut människor, djur och natur slutar ofta på samma sätt: som känslomässiga och fysiska vrak efter en hjärtinfarkt eller stroke. Efter 100 år är majoriteten av dem borta och vad har de under denna tiden gjort? De har upprättahållt ett globalt slaveri utan att själva vara medvetna om det.

En del beskyller hjärntvätten på religionen. Andra skyller den på politikerna. Tyvärr går vår kulturella hjärntvätt längre ner än så. Den är ett paradigm som genomsyrar allt. Det är en form av fattigdomstänkande som är emotionellt snarare än intellektuellt. Journalister, forskare och lärare har sin del i vår samtida kulturs vansinne.

Pengarna finns där, resurserna finns där, jorden, vattnet och luften finns där, men istället ägnar jordemänniskan sig åt ett kluster av kulturyttringar som för eftervärlden kommer att betraktas som bisarra.

Moderaterna är möjligen bättre på vissa områden och sämre på andra, men på det stora taget är de en del av samtidens dumhet, okunnighet och oförmåga som ingen kan skriva sig fri ifrån.

Kanske blir klimatförändringarna och katastroferna i deras efterföljd det som krävs för att framtidens generationer ska besinna sig.

Om några hundra år kanske saker och ting har blivit bättre, men med dagens ideal, moral och värderingar lär orättvisorna och ”helvetet” fortsätta medan trångsynta ”experter” fortsätter sila mygg och svälja kameler.

Covid-19 avslöjar Moderaternas fördomar och att politiken behöver progressiva krafter snarare än new public management som är en ideologi för parasiter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: