Attraktiv Hemtjänst

Den elfte Mars går Elisabeth Lann ut med en debattartikel i GT. Där slår hon fast att hemtjänsten är ”en av välfärdens viktigaste uppdrag” och medger att hemtjänsten i Göteborg under många år kämpat med problem i arbetsmiljön, kvaliteten och nöjdheten.

Lann vill sätta till ett stimulanspaket som bland annat ska rikta kompetenshöjande insatser till vikarier och timanställda.

Några andra konkreta åtgärder kan inte utläsas av debattartikeln, men delvis är ju de åtgärderna upp till enhetschefer och planerare.

Från ett politiskt håll är debattartikeln logisk och den sätter till att börja med Alliansens arbete i en mycket god dager. Men som vanligt gäller det att se till helheten.

Eftersom politiker har en begränsad insyn i verksamheten samtidigt som deras uttalanden och debattartiklar i första hand syftar till att framstå i god dager lämnar debattartikeln en hel del frågetecken. Å ena sidan kan den hela bilden inte ges i en artikel. Å andra sidan framgår det tydligt att man ger ett underbetyg till hemtjänsten och dess personal och att det är timvikarier och tillfällig personal man ska satsa på inte de som är fast anställda.

Hur mycket av det goda intryck du får av Elisabeth Lann och hennes allians är charm och Lanns personliga välvilja och hur mycket är substantiella förbättringar? Daniel Bernmars projekt med arbetstidsförkortning i Svartedalen fick internationell uppmärksamhet. David Crouch från The Guardian skrev en artikel om experimentet med 6 timmars arbetsdag 17 sept 2015 i en artikel som delades över 13.000 gånger och fick nästan 500 kommentarer.

Daniel Bernmar vill höja lönen för de anställda i kommunen eller sänka arbetstiden till 6 timmar med bibehållen lön. Elisabeth Lanns och Alliansens förslag falnar betänkligt med detta, trots Elisabeths aura av kristen välvilja och höga ideal om dygder, kardinaldygder och ett starkt civilsamhälle.

Men ekonomiska realiteter kan ändå ge Lann överhanden och Csaba Perlenberg sågar Bernmar med fotknölarna och kallar hans politiska hållning en skamlös hitte-på kampanj. Men Csaba Perlenberg kan mycket väl ha de ideologiska skygglappar som han Bernmar anklagar de styrande att ha. I Csabas krönika står det att ”Attraktiv hemtjänst” var de rödgrönas prestigeprojekt.

Men attraktiv hemtjänst skapades av en KD-politiker med David Lega i sitt nätverk.

Det var Kd-politiker Rita Stålbert som utformade Attraktiv Hemtjänst och det var hon som av ekonomiska förutsättningar som tvingades avskaffa det. Den modernisering som föll pladask var alltså från början ett Kd-förslag helt baserat på välvilja från den mycket engagerade person som skulle behövt få agera ut sin plan.

Som vanligt är ödet ironiskt: Kd genomför något som i grunden är bra, men Perlenberg vill att Bernmar och V ska ta smällen. Paradoxalt nog är det inte bara Bernmar han sågar vid fotknölarna utan anklagelserna ramlar tillbaka i knäna på Kd, eller också snurrar de runt i en loop eftersom Hemtjänsten är en komplex apparat som inte bara handlar om politik utan om ledarskap, stadsdelsdirektörer och enhetschefer som inte sällan är av borgerlig kulör.

Visserligen kom 6.6.a anmälan från 40 skyddsombud 2018, men inte som ett resultat av av prestigeprojektet Attraktiv hemtjänst utan av andra anledningar. Rita Stålberg hade ju själv tvingats avveckla det system hon utvecklat. Besparingarna som sänkte hemtjänsten var ju på grund av att pengarna som skulle gått till de äldre gick till ensamkommande från Afghanistan.

Attraktiv Hemtjänst var primärt ett samarbete mellan goda krafter inom V och Kd:s. Det var en del av Göteborgsandan där folk håller ihop över blockgränserna. Men när Gymnasie-amnestin klubbades igenom med Annie Lööf i spetsen innebar det att pengarna som skulle ha gått till de äldre gick till ensamkommande flyktingar från Afghanistan. Något som de styrande klokt nog mörklagt för att skydda afghanerna från rasism och samhället från höger-extremism.

V och Kd är ledande partier i Sverige för att förbättra tryggheten inom omsorgen och utveckla välfärden till det bättre. Höger-extremister är inte bra för tryggheten.

I debatten den 20 februari 2020 ville Elisabeth Lann vänta och se resultatet av de genomförda förändringarna – hon ville inte ”kasta ut babyn med barnvattnet”. Det är ett ganska klokt uttalande. Trots allt bygger ju Lanns politik vidare på Kd-strategin om en Attraktiv Hemtjänst, en strategi som alltså Kd lyckades få igenom även under tiden de var i opposition. Det är så genuint engagemang fungerar. Attraktiv Hemtjänst är bara delvis genomfört och det beror dels på kostnaderna för gymnasie-amnestin, dels på politiska prioriteringar.

Det är min tro att Elisabeth Lann kommer att förbättra situationen och jobba vidare med tryggheten och den goda omsorgen i Göteborg. Inte minst det judiskt-kristna förhållningssätt hon förespråkar är något av en värdighetsgaranti för gamla och utsatta människor. De flesta av de som jobbar i Hemtjänsten gör sitt bästa oavsett vilka politiker som styr. Att så många har åsikter i frågan visar på att den berör, men också av behovet på tillit till de system som finns.

Om Hemtjänsten ska fungera framöver beror lika mycket på Erdogan och klimatkrisen som på någon Göteborgspolitiker. Huruvida det spelar någon roll eller om det är av godo att ställa grupp mot grupp är synnerligen tveksamt. Om sanningen om hur de ensamkommande raserade Attraktiv Hemtjänst kommer fram är risken att det leder till högerextremism, högerpopulism och i slutändan en nattväktarstat helt utan Hemtjänst överhuvudtaget. Det kan vara värt att känna till, men det är lika bra eller bättre om det inte når mainstream.

Så journalister och debattörer gör ur den aspekten klokt i att fortsätta skylla på Bernmar-doktriner och/eller Lann-doktriner. Det skulle skapa alldeles för mycket ångest, oro, rädsla och militär upprustning om de mörka krafter som motverkar det svenska folkhemmet kom upp i dagsljuset. Om vi fokuserar på de mörka krafter som förstör Sverige ger vi dem näring. Då är det bättre att låta politiskt naiva undersköterskor och insiktslösa skyddsombud i Kommunal sköta berättelsen. Det gagnar omsorgen mer.

I slutändan är det möjligen ekonomisk tillväxt, ekonomiskt ansvar, hårt arbete, plikt-trogenhet och lojalitet till fattade beslut som fäller avgörandet. Om Bernmars vision om 6-timmars arbetsdag ska se dagens ljus är detta beroende av välvilja från såväl Kd som Göteborgs företagare och skattebetalare. Tills dess gäller de direktiv som Elisabeth Lann utformar för Hemtjänsten och det borde fungera åtminstone hyfsat, i vissa fall utmärkt.

Vi ska inte glömma bort att det finns många som är nöjda, mycket nöjda eller någorlunda nöjda med Hemtjänsten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: